Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

AP Photo, File

Την ώρα που ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι φέρεται να βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Ζαπορίζια, ο επικεφαλής της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της πόλης Ενεργοντάρ, Αλεξάντερ Βόλγα, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας το αμερικανικό οβιδοφόρο M777, έπληξαν την οροφή ειδικού κτιρίου στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ουκρανική οβίδα εκτοξεύτηκε από την πόλη της Νικόπολης (στην απέναντι πλευρά του Δνείπερου) και χτύπησε το κτίριο «Νο 1», όπου υπάρχουν τα καινούργια καύσιμα του αντιδραστήρα. Ο Βόλγα δήλωσε επίσης ότι σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν συνεχή πλήγματα προς τον πυρηνικό σταθμό και τους κοντινούς οικισμούς. 

Η παραπάνω πληροφορία έρχεται ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη κατηγορήσει τις ουκρανικές δυνάμεις πως βομβάρδισαν την περιοχή γύρω από τον σταθμό το περασμένο Σαββατοκύριακο, με εννέα οβίδες χθες (Κυριακή) και άλλες 17 το Σάββατο. «Τέσσερις έπεσαν στην οροφή του κτιρίου (…) όπου βρίσκονται 168 συσκευασίες αμερικανικού πυρηνικού καυσίμου της εταιρείας WestingHouse», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Οβίδες επίσης έπεσαν κοντά σε χώρο αποθήκευσης χρησιμοποιημένου καυσίμου, προστίθεται, και σε έναν άλλο χώρο «πρόσφατου καυσίμου».

Σε κάθε περίπτωση, συντηρείται ο φόβος για μια διαρροή ή και εκτεταμένη καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό. Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, όπως και τα κοντινά εδάφη της επαρχίας Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, κατά μήκος της αριστερής όχθης του Δνείπερου, με τους Ουκρανούς να ελέγχουν την αντίπερα όχθη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων στον κόσμο. Περιλαμβάνει έξι αντιδραστήρες, ισχύος 1.000 μεγαβάτ έκαστος.

Αρχική δημοσίευση