Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έχει σημειωθεί πριν λίγη ώρα στο μέτωπο της Ουκρανίας, που προκαλεί ανησυχία σοβαρής κλιμάκωσης αλλά και εκτροχιασμού της ειρηνευτικής διαδικασίας διά των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, την πρώτη μάλιστα φορά που έδειξαν να παράγουν κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Οι Ουκρανοί φέρονται να έπληξαν με βαλλιστικό πύραυλο τύπου “Tochka-U” αποθήκη πυρομαχικών στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ (χωριό Κράσνι Οκτιάμπρ, 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης). Ως αποτέλεσμα έχουν αρχίσει να έρχονται οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο. Η ενέργεια προφανώς έχει τη μορφή αντεκδικητικού πλήγματος για ανάλογες ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων. Φέρονται να έχουν τραυματιστεί τέσσερις Ρώσοι στρατιώτες.

Ωστόσο, η επιλογή του στόχου εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνιστά ποιοτική κλιμάκωση. Το σημείο που βρίσκεται η πόλη είναι κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, δηλαδή στην επαρχία Ντονμπάς, κοντά στο Χάρκοβο (80 χιλιόμετρα στα βόρεια), μια περιοχή όπου βρίσκονται ισχυρές ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, “αλλεπάλληλες εκρήξεις ακούστηκαν απόψε έξω από τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ. Ο κυβερνήτης δεν διευκρίνισε πού οφείλονταν, όμως υποσχέθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες αργότερα.

Η Ρωσία έχει δείξει ότι επιθυμεί αν επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην “απελευθέρωση” της επαρχίας Ντονμπάς (Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ) με αποτέλεσμα η ενέργεια των Ουκρανών να ερμηνεύεται, καταρχήν, ως επιθυμία αντίστασης απέναντι και σε αυτό τον πιο περιορισμένο ρωσικό στόχο… Αν ήταν σε άλλη περιοχή θα εγείρονταν υποψίες ακόμα και για προβοκάτσια, με στόχο τον εκτροχιασμό των συνομιλιών και την παγίδευση της Ρωσίας σε συγκεκριμένα μέτωπα από τα οποία δείχν3ει να επιθυμεί να εγκαταλείψει.Αρχική δημοσίευση