Χανς Μοντρόου

AP Photo/Markus Schreiber, File

Ο Χανς Μόντροου, που ως ο τελευταίος κομμουνιστής πρωθυπουργός της Ανατολικής Γερμανίας επέβλεψε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που άνοιξαν τον δρόμο για την επανένωση της Γερμανίας, πέθανε σε ηλικία 95 ετών.

Την είδηση του θανάτου του έδωσε το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς Die Linke.

«Χθες το βράδυ ο Χανς Μόντροοου μας άφησε σε ηλικία 95 ετών. Με τον θάνατό του το κόμμα μας χάνει μια σημαντική προσωπικότητα», αναφέρει το Die Linke, που θεωρείται διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας. «Ολόκληρη η ειρηνική πορεία εγκαθίδρυσης της γερμανικής ενότητας ήταν ακριβώς ένα ιδιαίτερο επίτευγμά του», έγραψε στο Twitter. «Αυτό θα παραμείνει η πολιτική του κληρονομιά».

Ο Μόντροου, μεταρρυθμιστής κομμουνιστής, ανέλαβε την Ανατολική Γερμανία λίγο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και αργότερα κάλεσε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Υπήρξε 16 χρόνια αρχηγός του κομμουνιστικού κόμματος στη Δρέσδη, από το 1973, και είχε φήμη αντικαθεστωτικού, που απέρριψε τα κομματικά προνόμια και επέμενε να ζει σε ένα απλό διαμέρισμα. Πρωθυπουργός ανέλαβε τον Νοέμβριο του 1989 — λίγες μέρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Όταν ο σκληροπυρηνικός ηγέτης Έγκον Κρεντς και το κυβερνών Πολιτικό Γραφείο του παραιτήθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Μόντροου αναδείχθηκε στην κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της Ανατολικής Γερμανίας. Τον επόμενο μήνα, συμφώνησε να μοιραστεί την εξουσία με την αντιπολίτευση και προχώρησε στις πρώτες ελεύθερες εκλογές-ορόσημο για την Ανατολική Γερμανία, εν μέσω αυξανόμενων αναταραχών.

Ο Μοντρόου με τον Χέλμουτ Κολ στις 22/12/1989, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

AP Photo/File

Τον Φεβρουάριο του 1990, ο Μόντροου υποστήριξε τις συνομιλίες με τη Δυτική Γερμανία για μια ενδεχόμενη «ενωμένη πατρίδα» που θα ήταν ανεξάρτητη από στρατιωτικά μπλοκ και θα διοικείται από ένα κοινό κοινοβούλιο στο Βερολίνο.

Στις εκλογές την άνοιξη, ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας του Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, αλλά η φήμη του δεν τους εξασφάλισε παρά την τρίτη θέση, με ποσοστό 16%.

Νικητής ήταν η συμμαχία συντηρητικών κομμάτων που τάχθηκαν υπέρ της γρήγορης επανένωσης και υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση του ηγέτη της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Κολ. Η Γερμανία επανενώθηκε υπό την ηγεσία του Κολ και ως μέλος του ΝΑΤΟ στις 3 Οκτωβρίου 1990, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ο Μόντροου έγινε μέλος του ενιαίου κοινοβουλίου, όπου παρέμεινε μέχρι το 1994, και επίτιμος πρόεδρος του μετακομμουνιστικού PDS. Από το 1999 έως το 2004 ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μόντροου πάντως βρέθηκε αντιμέτωπος και με τη δικαιοσύνη, καθώς το 1995 κατηγορήθηκε για υποκίνηση παραποίησης αποτελεσμάτων στις τοπικές εκλογές του Μαΐου 1989 στη Δρέσδη. Του επιβλήθηκε ποινή εννέα μηνών με αναστολή και πρόστιμο.

Ο Μόντροου υποστήριξε ότι η δίκη είχε πολιτικά κίνητρα και υποστήριξε ότι η έκβασή της θα επιδείνωνε τις διαφορές μεταξύ των Ανατολικογερμανών και των δυτικών Γερμανών. Ο δικηγόρος του υποστήριξε ότι είχε επανορθώσει για προηγούμενες αδικίες επιβλέποντας τις ελεύθερες εκλογές ως πρωθυπουργός.

Αρχική δημοσίευση