Μέχρι αύριο Τρίτη οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης – «Μονόδρομος η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης», επιμένουν οι πρατηριούχοι

Μέχρι και αύριο Τρίτη 15 Φεβρουαρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, ξεκαθάρισε πως «τα χρήματα του επιδόματος είναι τόσο λίγα, που δε σώζουν την κατάσταση στα νοικοκυριά. Μοναδική λύση στην οποία επιμένουμε είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα στον νομό Ηρακλείου, ξεκινώντας από το 1,27 και φτάνοντας μέχρι και το 1,30 ευρώ το λίτρο!

Όσοι καταναλωτές δεν έχουν μέχρι σήμερα υποβάλει τη σχετική αίτηση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει κρατήσει ανοιχτή την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» για την υποβολή αιτήσεων από πολίτες που πληρούν τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να λάβουν το επίδομα θέρμανσης. Κι ενώ η αρχική προθεσμία έληγε στις 15 Δεκεμβρίου 2021, η νέα παράταση, που προφανώς θα είναι και η τελευταία για την υποβολή των αιτήσεων, λήγει στις 15 του Φλεβάρη, δηλαδή την Τρίτη.

Στο μεταξύ, η πρώτη πληρωμή του επιδόματος έχει γίνει. Η επόμενη καταβολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί:

Έως τις 28 Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που έχουν τιμολογηθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 και υπό την προϋπόθεση ότι τα απαιτούμενα στοιχεία θα έχουν καταχωριστεί έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2022.

Και έως τις 29 Απριλίου 2022 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση ότι τα απαιτούμενα στοιχεία έχουν καταχωριστεί έως και τις 15 Απριλίου 2022.

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης τόνισε χαρακτηριστικά, στη «ΝΚ», πως «ο κόσμος ανταποκρίνεται ως προς την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης, αλλά δε φτάνει για να λύσει το πρόβλημα της επιβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών. Εμείς κάνουμε τη διαδικασία για τους πελάτες μας μέσω του “Ήφαιστος”, ζητώντας τους τον αριθμό του ρεύματός τους, ενώ αυτοί πρέπει μέσω των λογιστών τους να κάνουν την αίτηση μέσω του TAXISnet. Αλλά η λύση είναι μόνο η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Είναι αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του κλάδου μας και των ενώσεων της Κρήτης. Και πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αυτή η τομή. Διαφορετικά δε θα μπορέσει να αποσυμπιεστεί η τιμή και να αγοράζει ο κόσμος φτηνότερα και να μην κρυώνει»…

Αναγκάζονται και βάζουν

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου, αυτές τις παγωμένες μέρες η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης έχει «ζεσταθεί», αλλά αυτό γίνεται λόγω των συνθηκών και της ανάγκης των ανθρώπων να ζεστάνουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων κάνουν μικρές παραγγελίες. Μεσοσταθμικά, οι παραγγελίες κυμαίνονται στα 400 με 500 ευρώ ανά παραγγελία», όπως επισημαίνει ο Λυκούργος Σαμόλης.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις τιμές που διαμορφώνονται τις τελευταίες μέρες, μας λέει χαρακτηριστικά: «Οι τιμές κυμαίνονται από 1,27 έως και 1,30 ευρώ το λίτρο. Και ίσως σε άλλες περιοχές της περιφέρειας να το βρούμε και ακριβότερα. Και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τη μετέπειτα πορεία της τιμής του πετρελαίου. Εμείς ως πρατηριούχοι δε διαμορφώνουμε τιμές. Ελεγχόμαστε καθημερινά. Κανείς πρατηριούχος δεν αισχροκερδεί. Αυτό που συμβαίνει είναι η αύξηση του αργού πετρελαίου, κάτι που οφείλεται στην παγκόσμια κρίση. Και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και ούτε ξέρουμε τι μπορεί να γίνει».

Ερωτοαπαντήσεις από την ΑΑΔΕ

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται, τέλος, μερικές από τις απαντήσεις στις «πιο συχνές ερωτήσεις για την υποβολή των αιτήσεων, τις προθεσμίες, το χρονολόγιο πληρωμών» που δίνει η ΑΑΔΕ, όπως:

«- Με ποιους κωδικούς εισερχόμαστε στην εφαρμογή ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ για το επίδομα θέρμανσης;

α. Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet. β. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων πέντε ετών. Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω των σχετικών διαδικασιών.

– Με ποιους κωδικούς εισερχόμαστε στην εφαρμογή “Τα Παραστατικά μου” για καταχώριση αποδείξεων αγοράς ειδών καυσίμων;

Αποκλειστικά και μόνο χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς σας.

– Ποιες αγορές καυσίμων θέρμανσης θα συμμετέχουν στο επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2021-2022;

Οι αγορές που αφορούν σε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων από 1η Οκτωβρίου 2021 έως και 31η Μαρτίου 2022 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης οι αγορές που πραγματοποιούνται από 15 Οκτωβρίου 2021, ημερομηνία από την οποία αρχίζει η διάθεσή του. Κατ’ εξαίρεση για τα καυσόξυλα οι αγορές πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2021 έως την 31η Μαρτίου 2022. Προσοχή! Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης.

– Μέσω της εφαρμογής ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ για ποια είδη καυσίμων θέρμανσης πρέπει να καταχωρίσω αποδείξεις;

Για όλα τα είδη καυσίμων θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, υποχρέωση καταχώρισης των παραστατικών στην Υπηρεσία μας έχει ο διακινητής πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙΠΕΘΕ), στο πληροφοριακό σύστημα “Ήφαιστος”. Η εκπρόθεσμη καταχώριση, μετά το πέρας των 14 ημερών από την ημερομηνία αγοράς, επιφέρει πρόστιμο στο μέλος ΔΙΠΕΘΕ.

– Τι θα πρέπει να κάνω ώστε να διασταυρωθεί η απόδειξη αγοράς πετρελαίου θέρμανσης;

Θα πρέπει να δώσετε στον προμηθευτή πετρελαίου θέρμανσης τα σωστά στοιχεία, ΑΦΜ και αριθμό παροχής ρεύματος, για να εκδώσει το παραστατικό αγοράς. Τα σωστά στοιχεία είναι εκείνα με τα οποία υποβάλατε ή θα υποβάλετε αίτηση και αναγράφονται στο αποδεικτικό υποβολής το οποίο εμφανίζεται όταν πατήσετε το μπλε εικονίδιο με την ένδειξη PDF. Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί στον ΑΦΜ του αιτούντος, δηλαδή στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στους TAXISnet κωδικούς με τους οποίους υποβλήθηκε ή θα υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση.

Στην περίπτωση πολυκατοικίας το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί είτε στον ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου που αντιστοιχεί στους TAXISnet κωδικούς με τους οποίους δημιουργήθηκε ή θα δημιουργηθεί το προφίλ της πολυκατοικίας, είτε στον ΑΦΜ πολυκατοικίας, εφόσον έχει εκδοθεί τέτοιος και έχει καταχωρισθεί από τον διαχειριστή/εκπρόσωπο της πολυκατοικίας στο σχετικό προφίλ. Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να αναγράφει τον σωστό αριθμό παροχής ρεύματος της μονοκατοικίας και στην περίπτωση πολυκατοικίας τον σωστό αριθμό παροχής ρεύματος που δηλώθηκε ως κοινόχρηστος στο προφίλ».

(φωτογραφία Intime)Αρχική δημοσίευση