Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η ακύρωση-βόμβα του διαγωνισμού για τα νοσοκομεία προκαλεί αναταραχή. Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, «πέρα βρέχει» η κυβέρνηση.

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η ανακοίνωση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πως ακυρώνεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή τριών νοσοκομείων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά εξηγήσεις και την κυβέρνηση να προσπαθεί να εμφανίσει πως δεν υπάρχει πρόβλημα.

Με ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέας Ξανθός, μιλάει για «ναυάγιο» και υπογραμμίζει ότι η ανακοίνωση αυτή προκαλεί τεράστια ανησυχία στην κοινή γνώμη για την τύχη της πολύ σημαντικής δωρεάς.

Ο κ. Ξανθός κατακεραυνώνει την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει το νομικό καθεστώς των νέων νοσοκομείων (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ) και να  «εργαλειοποιήσει» τη δωρεά του ΙΣΝ  για να προωθήσει τη στρατηγική των ΣΔΙΤ στην Υγεία αλλά και για λόγους μικροπολιτικής εκμετάλλευσης στις τοπικές κοινωνίες».

Αναλυτικά

Ανησυχία και ερωτηματικά από το “ναυάγιο” της δωρεάς του ΙΣΝ

Η σημερινή ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ακύρωση του διαγωνισμού κατασκευής 3 νέων νοσοκομείων στη χώρα (Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και Γενικό  Νοσοκομείο Σπάρτης),  έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στην κοινή γνώμη για την τύχη  αυτής της  πολύ σημαντικής δωρεάς και για τη δυνατότητα αναβάθμισης των υποδομών του ΕΣΥ.  

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αυτό το αδιέξοδο ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και αν σκοπεύει, έστω και εκ των υστέρων, να αναλάβει πρωτοβουλία  για την διασφάλιση της υλοποίησης της σύμβασης του ΙΣΝ με το Ελληνικό Δημόσιο στον ευαίσθητο  τομέα της Υγείας.

Φαίνεται ότι το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει το νομικό καθεστώς των νέων νοσοκομείων (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ) και να  «εργαλειοποιήσει» τη δωρεά του ΙΣΝ  για να προωθήσει τη στρατηγική των ΣΔΙΤ στην Υγεία αλλά και για λόγους μικροπολιτικής εκμετάλλευσης στις τοπικές κοινωνίες. Για την πορεία των έργων, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, τα προβλήματα στις διαγωνιστικές διαδικασίες, κουβέντα.  

Ακόμα και τώρα, η κοινωνία ενημερώθηκε ότι ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος όχι από την ελληνική κυβέρνηση αλλά από το ΙΣΝ!

Μετά το “ναυάγιο” της δωρεάς, περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας και κυρίως πολιτική δέσμευση ότι θα προχωρήσουν στο σύνολο τους τα εμβληματικά αυτά έργα. 

«Όλα καλά»

Η πρώτη τοποθέτηση από την κυβέρνηση ήρθε μέσω Θεσσαλονίκης από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, που επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα και να υποστηρίξουν ότι οι στόχοι, τουλάχιστον για το παιδιατρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, δεν αλλάζουν. 

«Σήμερα πληροφορηθήκαμε από το ίδρυμα ότι υπάρχει μια προσωρινή ακύρωση, ήταν υπέρογκες οι προσφορές, ακούγεται πολύ εύλογη η απόφαση αυτή, θα επαναπροκηρυχθεί από όσο γνωρίζω ο διαγωνισμός», δήλωσε ο κ. Σκέρτσος και συνέχισε: «Είναι μια μικρή καθυστέρηση, θα πάει λίγο πίσω το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάποια αλλαγή ως προς το στόχο της δημιουργίας του παιδιατρικού νοσοκομείου».

«Βγήκε άγονος ο διαγωνισμός, οι προσφορές ήταν πάρα πολύ υψηλές. Πιστεύω ότι θα βγει ξανά ο διαγωνισμός από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” και θα έχουμε πιο κανονικές τιμές, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το νοσοκομείο, που είναι θέληση όλων μας», δήλωσε η κ. Γκάγκα.

Η ανακοίνωση-βόμβα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα λέει ανοικτά ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν από τους κατασκευαστές ήταν αρκετά υψηλότερες από το οικονομικό αντικείμενο της δωρεάς.

Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό, προϋπολογισμού της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, οικονομική προσφορά είχαν καταθέσει πέντε εταιρείες-σχήματα: 

  1. ΑΒΑΞ
  2. ΤΕΡΝΑ
  3. Ακτωρ – Μυτιληναίος – We Built
  4. EKTER – Finso
  5. Ballian – Fuentes

Ο διαγωνισμός αφορούσε την κατασκευή του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ και του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ. 

Η ανακοίνωση του ΙΣΝ

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός του ΙΣΝ για την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοινώνει ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται. Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.).

Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς.

Όλες οι άλλες δράσεις της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς συνεχίζονται κανονικά και εκτελούνται εντός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών.

 

Αρχική δημοσίευση