ΣΧΟΛΙΟ ΑΓΟΡΑΣ – Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ: Μετά από 6 συνεχόμενες πτωτικές, αλλά ήπιες, συνεδριάσεις έβγαλε καλή αντίδραση με πρωταγωνίστρια τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και αρκετές βοήθειες από Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕ και μερικές ακόμα.
 • Όμορφη κίνηση από πολλά βαριά χαρτιά, ενώ συνεχίστηκαν και σήμερα οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε ποιοτικά μικρομεσαία. Δημοσιεύονται και ενημερώσεις για το εννεάμηνο, επομένως αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον η εν λόγω κατηγορία.
 • Συνολικά θα πούμε πως μας άρεσε η συνεδρίαση, καθώς υπήρχε ενδιαφέρον για αρκετές μετοχές και όχι για 2-3. Θέλουμε όμως συνέχεια. Να σπάσουμε 930 μονάδες και να κλείσουμε τη χρονιά όσο πιο ψηλά μπορούμε.

SHARES TO WATCH

 1. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 2. ΓΕΚΤΕΡΝΑ
 3. ΦΒΜΕΖΖ: Ιδέτε σχετική αναφορά από τον ΟΑΚ (Υψηλού κινδύνου μετοχή αλλά και εν δυνάμει υψηλής απόδοσης) για παίκτες μεγάλης εμβέλειας.
 4. ΕΧΑΕ
 5. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
 6. ALPHA BANK
 7. BIOXAΛΚO
 8. EΛXA 
 9. ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ

*****

AΠANTHΣH: Αρκετά τα ερωτήματα για τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ… Πρόκειται για τρεις εκ των πλέον αξιόλογων μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου οι οποίες όμως δεν κινούνται στο ταμπλό. Τους λείπει η κινητήριος δύναμη για κάτι τέτοιο, με κοινό παρανομαστή την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν τις μετοχές τους οι διοικήσεις των ομίλων πρωτοστατούντων των κ.κ μεγαλομετόχων τους. Η διατήρηση τους πάντως στα χαρτοφυλάκια των ερωτώντων επιβάλλεται, γιατί είναι απαραίτητη… η ζυγοστάθμιση τους. Ομως αυτοί είναι, που θα αποφασίσουν περί του πρακτέου.


TEXNIKA ΣXOΛIA από τον ΗΛΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Αισίως πιάσαμε τις 30 εβδομάδες συσσώρευσης στα επίπεδα με την αγορά να μην έχει καταφέρει να δείξει κατεύθυνση. Βραχυπρόθεσμα το 921 είναι η αντίσταση μας και κατοχύρωση μπορεί να μας οδηγήσει στην ζώνη του 933-937. Το 905-910 είναι κοντινή σημαντική στήριξη, ενώ το ημερήσιο stop είναι στις 899 μονάδες.Ο τραπεζικός συντήρησε το Long σήμα του με το στοπ να ανεβαίνει στις 583 μονάδες σε κλείσιμο, ενώ σήμερα δοκίμασε και πάλι τα υψηλά του. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει συνέχιση στις 940 μονάδες.

 • Η Εθνική κατέγραψε ενδοσυνεδριακά νέο υψηλό κίνησης στα 2,9000 κλείνοντας στα 2,8200 ευρώ επιμένοντας στην καλή εικόνα της ακόμα και μετά την μη είσοδο της στον MSCI.

Η ΔΕΗ πλέον φαίνεται να χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα συσσώρευσης για να πάρει ανάσες από τους νέους τίτλους διατηρώντας σημαντικούς όγκους ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του MSCI.

 • Τις τελευταίες μέρες είναι στο προσκήνιο η ”μικρή” βιομηχανία ενώ στην σημερινή συνεδρίαση φαίνεται ότι και ο όμιλος Στασινόπουλου ψάχνει ανοδική λύση στον σχηματισμό.

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει μπροστά της τα πολύ σημαντικά 4,7200 ευρώ και η ΕΛΧΑ τα 1,9900 ευρώ. Επίπεδα που αν κατοχυρωθούν σε κλείσιμο ημέρας, μπορεί να δώσουν σημαντικά υψηλότερους στόχους.

 • Τα ΕΛΠΕ έχουν κάνει τα 6,2000 ευρώ σημαντική στήριξη και ψάχνουν τα 6,6300 ευρώ.

SHARES TO WATCH (Μικρά χαρτοφυλάκια)

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ 

Θανάσης Σταυρόπουλος: Κατηφορίζοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Epsilon Net (+2,94%) ενώ ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η ΦΒΜΕΖΖ (+1,17%).

 • Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Λιβάνης (+19,05%),Mediterra (+9,33%),Mermeren (+1,67%), Χαϊδεμένος (+4%), Κεπενού (+3,10%), Μουζάκης (+0,31%), Ίλυδα (+2,16%), Γενική Εμπορίου (+1,23%), ΒΙΟΚΑ +2,03% (+2,03%) και Ναύπακτος (+2,68%).

Με πειστικότερο “bid” και αυξημένες συναλλαγές η Moda Bagno (+7,96%). Αύξησαν συναλλαγές οι MIG (+3,82%), Entersoft (-1,11%), Ιατρικό (-1,42%) και ΞΥΛΚ (+6%, μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε).

 • Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 5/11 για την ΑΛΜΥ (+4,76%), προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Κορδέλλου (+2,92%),ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Quest (+0,46%), Intralot (+2,48%) και Σπύρου (+2,36%).

Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έδωσε αντίδραση η Performance  (+4,90%). Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και υψηλά 167 μηνών για την Έλαστρον (+5,88%).

 • Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΚΑΪΡΟΜΕΖΖ (-1,02%), Παϊρη (-1,94%), Ιατρικό (-1,42%), AVE (-2,02%) και Profile (-1,91%). Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Κέκροπα (-2,86%).

Θετικά υποδέχτηκε η Αγορά, τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Interlife (+2,90%). Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,0825 ευρώ για να αλλάξει, τεχνικά, συμπεριφορά η ΑΝΕΚ (+2,63%). Οι τοποθετήσεις Εγχώριων Θεσμικών, έστειλαν σε νέα υψηλά 158 μηνών την μετοχή της Μοτοδυναμικής (+8,56%).

 • Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές και νέα υψηλά 21 μηνών για τον Τζιρακιάν (+1,22%), που χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 3,40 – 3,50 ευρώ, αν θέλει να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα. Τελευταία “πονταρίσματα” στην Frigoglass (+3,48%), εν όψει αυριανών ανακοινώσεων.

COMMENT

Μπιλ Γκρος: Oι επενδυτές ζουν σε έναν «παραμυθένιο κόσμο», που έχει δημιουργήσει η απόφαση των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν να τυπώνουν αφειδώς χρήμα παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία έχει σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία.

 • Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και τα τεράστια προγράμματα αγοράς ομολόγων, τα οποία μόλις τώρα άρχισαν να περιστέλλονται, έχουν δημιουργήσει μια ευρεία οικονομική εφορία, από τις μετοχές μέχρι ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού όπως τα NFTs, δήλωσε σε συνέντευξη στους Financial Times ο ιδρυτής της Pimco.

«Eίναι επικίνδυνη», προειδοποίησε ο κ. Γκρος για την υποστηρικτική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. «Είναι ένας παραμυθένιος κόσμος που στηρίζεται σε επιτόκια τα οποία δεν βρίσκονται εκεί που θα έπρεπε να βρίσκονται» πρόσθεσε.


COMMENT

ΟΑΚ- ΙΝΛΙΦ: Αποτελέσματα 9μηνου όπως αναμένονταν κι ακόμη καλύτερα. Τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία:

 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 117 εκατ. από 109 εκατ. ευρώ
 • Κέρδη προ φορων 13 εκατ. αυξημένα κατά 125% περίπου.

Να εστιάσω στο εξής: Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας είναι 77 εκατομμύρια και βάση ενός απλού τρόπου αποτίμησης που ισχύει στης ασφαλιστικές θα έπρεπε να αποτιμάται ίσα με τα ίδια κεφάλαια. Δηλαδη εχουμε μια εκπτωση της τάξεως του 35% ή αλλιως θα επρεπε η μετοχή να ανέβει 52% για να φτάσει στην πραγματική αξία. Μερισματικά το χαρτί με τόσα κέρδη στο 9μηνο προφανώς θα μοιράσει ενα εξαιρετικό μέρισμα.


COMMENT

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ(Β.Ν) – MODA BAGNO: Ήταν από τις μετοχές που είχαν ξεχωρίσει στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση και σήμερα είδαμε να αφυπνίζεται και πάλι. Νομίζουμε πως αξίζει η παρακολούθηση της μετοχής ειδικά μετά το εξάμηνο που είχε δημοσιεύσει και ουσιαστικά στήριζε τη μέχρι πρότινος κίνηση. Όμως νομίζουμε πως η καλή εικόνα του τρίτου τριμήνου δεν έχει αποτυπωθεί στην αποτίμηση των 11,5 εκατ. ευρώ περίπου.

 • Με ίδια κεφάλαια 15,2 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 5,9 εκατ. ευρώ (χωρίς τις μισθώσεις ή 10,7 εκατ. ευρώ μαζί με αυτές), μάλλον δεν έχουμε κάτι να ανησυχούμε, καθώς γνωρίζουμε ότι διαθέτει και αρκετά ακίνητα. Η Τουρκία ήταν μία ανησυχία που είχαμε αλλά δεν επιβεβαιώθηκε. Το αντίθετο μάλιστα, πήγε ανέλπιστα καλά. Επιπλέον η ενίσχυση του ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας ενισχύει αποτελέσματα και ίδια κεφάλαια.

Ο τζίρος στο εξάμηνο ήταν στα 6,7 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 223 χιλ. ευρώ από -806 χιλ. ευρώ. Περιμένουμε πολύ καλή πορεία στο τρίτο τρίμηνο ειδικά στη δραστηριότητα της εστίασης, καθώς η Μύκονος είχε εξαιρετική πορεία στον τουρισμό φέτος. Η εταιρεία είχε αναφέρει πως ο τζίρος του εστιατορίου πλησίαζε τα επίπεδα του 2019. Στα 0,61 ευρώ και στο +7,96% με όγκο 32 χιλ. τεμάχια.


Η ΕΚΘΕΣΗ: Eurobank Equities – ΟΠΑΠ: Διατηρεί τιμή – στόχο στα 15,0000 ευρώ και σύσταση “ΑΓΟΡΑ” για τη μετοχή. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τα έσοδα του οργανισμού θα εμφανίσουν άνοδο 16% σε ετήσια βάση, στα 461 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, με στήριξη και από την ενοποίηση της Stoiximan. Τα EBITDA εκτιμώνται στα 174 εκατ. ευρώ, με άνοδο 66% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά κέρδη θα κινηθούν, περίπου, στα 95 εκατ. ευρώ το Q3, από 53 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο..


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Όταν η Κεφαλαιαγορά κινείται στο γκρίζο

Χ.Α (Μέρος 2): Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα (17 και 18 ΝΟΕ 2021)

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε ο ΓΔΧΑ και στην χθεσινή συνεδρίαση, με διαφορετικούς ωστόσο πρωταγωνιστές στα ημερήσια κέρδη και ζημιές. Ανθεκτικές παραμένουν οι 900 μονάδες ΓΔΧΑ, αν και η συναλλακτική δραστηριότητα (με εξαίρεση τη ΔΕΗ τις τελευταίες μέρες) δεν έχει δείξει σημαντική βελτίωση.

Ωστόσο, με σταθεροποιητικό το διεθνές κλίμα δεν αποκλείουμε μια νέα ανοδική προσπάθεια βραχυπρόθεσμα, καθώς υπάρχουν δεικτοβαρείς μετοχές με σημαντικά ανοδικά περιθώρια.

Μεσοπρόθεσμα όμως, η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων θα λειτουργήσει αρνητικά. Υπό σταθερή αξιολόγηση βρίσκονται τα εισερχόμενα μάκρο. Για σήμερα, μεταξύ άλλων, αναμένουμε την τελευταία μέτρηση για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου της Ευρωζώνης και τα στοιχεία αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι τα εταιρικά αποτελέσματα των Αμερικανών retailers (Wallmart, Home Depot) ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων

ΣΧΟΛΙΑ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 

 • ΤΕΝΕΡΓ: Συνεχίζει ασυγκράτητη σε καθημερινή σχεδόν βάση. Με αποτέλεσμα από τα προ μηνός χαμηλά των 11,3000 ευρώ να έχει προσθέσει δύο ολόκληρα και πλέον ευρώ. Ιδιαίτερου βάρους μετοχή, με το δικό της +18% (καθαρό) να ισοδυναμεί με το αντίστοιχο 100% μίας μικρής μετοχής.

ΑΠΟΡΙΕΣ: Να μην απορείτε με το Χ.Α. Μία αγορά είναι η εικόνα της ιδιοσυγκρασίας των ενασχολουμένων με αυτή. Τουτέστιν:-

 • Θεσμικοί επενδυτές,
 • ισχυρά ιδιωτικά χαρτοφυλάκια,
 • ιδιώτες μικροεπενδυτές,
 • μεγαλομέτοχοι των εταιρειών της,
 • το θεσμικό πλαίσιο της,
 • η επενδυτική εκπαίδευση, μόρφωση και προσέγγιση του αντικειμένου της από τους προαναφερθέντες και
 • διάφορες επιμέρους παράμετροι.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ που έχουμε, τι αγορά περιμένατε;;;

 • ΦΥΣΙΚΑ, στην γενική εικόνα της, γιατί στην αντίστοιχη Ειδική το ελληνικό χρηματιστήριο απλά είναι … ΤΗΕ ΒΕST of ALL!
 • Μία εικόνα που δημιουργείται αποκλειστικά και μόνον από τους συνειδητοποιμένους επενδυτές και τα Θετικά στοιχεία μικρού αριθμού των προαναφερεισών κατηγοριών.

ΜΟΝΤΑ BAGNO: Πρέπει να χαίρεστε που δεν ανεβαίνει. Γιατί θα έρθει και η δική της ώρα…

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Μα είναι δυνατόν ο ΑΛΜΥ να αποτιμάται στα 70 εκατ. ευρώ και αυτή ούτε καν 50 εκατ. (!!). Και ο ΑΛΜΥ δεν λέμε ότι είναι ακριβός…

ΕΣΥΜΒ: Ο φάκελλος για την ΑΜΚ έχει κατατεθεί και αναμένεται η έγκριση του από τις αρμόδιες αρχές. Τα χθεσινά αλισβερίσια προφανώς προδικάζουν ότι υπάρχει στρατηγικός επενδυτής που αγόρασε ένα καλό κομμάτι της εταιρείας που του το παραχώρησαν οι insiders προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα και να εξασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα τους στην επικείμενη ΑΜΚ.

ΠΕΡΦ: Δηλαδή, μας διαβάζετε και μας ρωτάτε πράγματα χιλιογραμμένα; Ελεος…

ΕΣΥΜΒ: Το ποσό της ΑΜΚ πρέπει να είναι μεταξύ των 1,5 εκατ. με μάξιμουμ 2 εκατ. ευρώ. Ανάλογα με την τιμή που θα γίνει αυτή. Θα εκδοθούν 3,7 εκατ. νέες μετοχές. Παραμένουμε θετικοί εδώ, με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Σκέτη ρουλέτα… Μπορεί η τιμή να είναι στα 1,3000 αλλά η κ/φση βρίσκεται πλέον στα 450 με 455 εκατ. ευρώ.

ΠΑΙΡΗΣ, ΛΑΝΑΚ, ΛΟΓΟΣ: ΕΔΩ ΒΡΕ παιδιά, μία εταιρεία με καθαρό δανεισμό στο εξάμηνο στα 15,8 εκατ. ευρώ, με τα ίδια κεφάλαια στα 1,55 εκατ. ευρώ, ζημιογόνος βρέθηκε προχθές στο +18% με ανεκτέλεστο αγορών επειδή κάλυψε μετατρέψιμο ομολογιακό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και επειδή κυκλοφόρησαν φήμες για κούρεμα των δανείων της(!) και… αγχώνεστε για δαύτες; Κοιτάζουμε πρωτίστως τις αποτιμήσεις τους στο ταμπλό και δεν τοποθετούμε … ποτέ των ποτών κεφάλαια άνω των 2 χιλ. μάξιμουμ ανά περίπτωση.

REAL CONS: Τα δείγματα γραφής της είναι άκρως απογοητευτικά για την ώρα. Απλά, δείτε την κίνηση της στις 4 τελευταίες συνεδριάσεις της… Και θα καταλάβετε τι εννοούμε… Μακάρι να μας εκθέσουν, αλλά οι εντυπώσεις παραμένουν.ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Αρχική δημοσίευση