Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο Πολωνός ομόλογός τους Ματέους Μοραβιέζκι

Francois Lenoir, Pool via AP

Την κατηγορηματική άρνηση της Πολωνίας συνάντησε η Κομισιόν μετά την πρότασή της να πέσει «ψαλίδι» στον προϋπολογισμό της ΕΕ προς την Ουγγαρία για τα ζητήματα που αφορούν στον σεβασμό και την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων του κράτους δικαίου από τις χώρες μέλη.

Μάλιστα, η δήλωση αυτή εκ μέρους της ακροδεξιάς πολωνικής κυβέρνησης υπέρ του συμμάχου της, της κυβέρνησης Όρμπαν, πραγματοποιήθηκε παρά τις υποσχέσεις συμμόρφωσης που φαίνεται να έδωσε η Βουδαπέστη στην Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η Πολωνία διαβεβαίωσε ότι θα αντιταχθεί σε «οποιοδήποτε διάβημα» των Βρυξελλών που θα οδηγήσει σε κόψιμο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουγγαρία, λόγω της πληθώρας καταγγελιών εγχώριων και διεθνών φορέων και οργανισμών για την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

«Η Πολωνία θα αντιταχθεί με όλη τη δύναμή της σε οποιοδήποτε διάβημα των ευρωπαϊκών θεσμών με στόχο να στερηθεί κεφάλαια ένα κράτος μέλος, στην προκειμένη η Ουγγαρία, με απολύτως μη εγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο επικεφαλής της εθνικιστικής κυβέρνησης της Πολωνίας, που έχει βρεθεί σε «κόντρα» με τις Βρυξέλλες για σειρά ζητημάτων αντίστοιχης φύσεως, στήριξε μάλιστα τις δηλώσεις».

Η Κομισιόν έχει δώσει προθεσμία μερικών εβδομάδων στη Βουδαπέστη για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Για να γίνει βέβαια η περικοπή της χρηματοδότησης στην Ουγγαρία θα πρέπει να συμφωνήσουν με την πρόταση τουλάχιστον 15 χώρες με τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε.

Αρχική δημοσίευση