Μεγάλες είναι οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία, αλλά και οι οικονομικές πιέσεις του περασμένου έτους στην αγορά εργασίας. Εάν λοιπόν το 2023 έχετε βάλει στόχο να ανελιχθείτε στην καριέρα σας και να διασφαλίσετε προαγωγή, τότε θα πρέπει να έχετε κατά νου τα εξής πέντε βήματα:

1. Διαχειριστείτε σωστά την τηλεργασία

Μία προαγωγή δεν εξαρτάται μόνο από την απόδοση στη δουλειά, αλλά και από τα πόσα βλέπει ο προϊστάμενος. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του 2019 στη Βρετανία, το να σας βλέπει ο προϊστάμενός σας να δουλεύετε μπορεί να οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα, διότι αποδεικνύεται η αφοσίωσή σας. Επίσης, η τηλεργασία παρότι μπορεί να οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες προαγωγής. «Όποιος σκέφτεται σοβαρά να προσπαθήσει να πάρει προαγωγή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα περνά πέντε ημέρες την εβδομάδα δουλεύοντας από το σπίτι: θα περάσει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του στο γραφείο και να αποδεικνύει ότι δουλεύει», δήλωσε στο Indeed ο Jack Kennedy, οικονομολόγος.

2. Προστατεύστε τη δουλειά σας από τις πιέσεις στην οικονομία

Θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα επηρεαστεί η δουλειά σας σε περίπτωση ύφεσης. Για να γίνετε αναντικατάστατοι θα πρέπει να αποκτήσετε τις δεξιότητες με τη μεγαλύτερη αξία ή αυτές που ίσως σας οδηγήσουν στις θέσεις με περισσότερα χρήματα. «Οι εργοδότες θα έχουν στο νου τους να κρατήσουν τους εργαζομένους που συντηρούν τα έσοδα και τη ρευστότητα σε ένα κλίμα ύφεσης», δήλωσε ο Kennedy προσθέτοντας ότι βέβαια κάποιοι κλάδοι θα είναι περισσότερο ανθεκτικοί σε σχέση με άλλους. Για παράδειγμα, ο τομέας της υγείας ή του λιανεμπορίου μπορεί να επηρεαστούν λιγότερο σε μία ύφεση.

3. Βρείτε τον σωστό ρόλο για εσάς

Είναι πολύ πιο εύκολο να ανελιχθείτε σε μία δουλειά που πραγματικά απολαμβάνετε. «Ενθαρρύνω τον κόσμο να πειραματιστεί και να εξετάσει τις ιδέες που έχει. Να τις βιώσει στην πραγματική ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο με σύντομες εργασιακές εμπειρίες, μικρές πρακτικές ή μιλώντας σε άτομα που τους αρέσει η δουλειά τους», δήλωσε στο Bloomberg η Alice Stapleton, σύμβουλος καριέρας. Η ίδια τονίζει ότι έχει βοηθήσει κάποιους πελάτες της να μεταπηδήσουν σε εντελώς διαφορετικό τομέα εργασίας.

4. Να διευρύνετε και να εμβαθύνετε τις δεξιότητές σας

Βασική προϋπόθεση για προαγωγή είναι η απόκτηση των σημαντικότερων δεξιοτήτων για τον κάθε τομέα και η τελειοποίησή τους. «Εστιάστε στις δεξιότητες όχι τη δουλειά: τα χρήματα και ο επαγγελματικός τίτλος θα έρθουν αποκτώντας τις σωστές δεξιότητες», δηλώνει ο Alistair Woods της PwC. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε στρατηγικά και να κυνηγήσετε δεξιότητες τις οποίες δεν έχουν άλλοι στην ομάδα σας.

5. Ρωτήστε ευθέως

Ένας πολύ άμεσος τρόπος να μάθετε πώς θα πάρετε μία προαγωγή είναι βέβαια να ρωτήσετε τον προϊστάμενό σας. «Ρωτήστε ποιες δεξιότητες θέλει να δει η επιχείρηση από εσάς. Δεν μπορείτε να ψάχνετε τα κενά στις δεξιότητές σας εάν δεν ξέρετε ποιες είναι αυτές», δηλώνει η Stapleton στο Bloomberg. Όταν μάθετε, τότε θα πρέπει να καταγράφετε τα πρότζεκτ τα οποία σας προσδίδουν αξία μακροπρόθεσμα, διότι όταν είστε πια έτοιμοι για προαγωγή, τέτοιου είδους στοιχεία μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Μην πείτε σε όλα «ναι»: Πώς και γιατί να διαφωνήσετε σε μια συνέντευξη για δουλειά

Μήπως είστε εθισμένοι στη δουλειά; Το απλό τεστ που βρίσκει τους εργασιομανείς

Έξι συνήθειες που θα σε κάνουν δισεκατομμυριούχο – Τις ακολουθούν εκατοντάδες πλούσιοι


Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Αρχική δημοσίευση