Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία αλλά και ευρύτερα, μετά την αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του και του Λουγκάνσκ από τη Μόσχα, με την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση να κλιμακώνεται, φέρνοντας πιο κοντά τον κίνδυνο μίας γενικευμένης σύρραξης. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Άνω Ρωσικής Βουλής, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ ζήτησε άδεια από το κοινοβούλιο να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι το νομοθετικό σώμα θα ανακοινώσει σύντομα την απόφασή του.

Το αίτημα έχει ήδη σταθμιστεί από τις Επιτροπές της Γερουσίας, δήλωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο. Λίγο αργότερα, η ρωσική Βουλή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το αίτημα.

Νωρίτερα σήμερα, η Άνω Βουλή της Ρωσίας ψήφισε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των συνθηκών που υπέγραψε ο με τις δύο αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες στην Ανατολική Ουκρανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων εκεί από τη Μόσχα, την υιοθέτηση μίας κοινής αμυντικής στάσης και την ενίσχυση της οικονομικής ενσωμάτωσης. Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ρουντένκο, διευκρίνισε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τις δύο περιοχές με τα σύνορα στα οποία σήμερα «οι ηγεσίες τους ασκούν τις αρμοδιότητές τους».

Καταγγελίες για νέους βομβαρδισμούς

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκπροσώπους των ρωσόφωνων, τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης εκτοξευτή πολλαπλών ρουκετών «Grad» για πρώτη φορά από το 2018 και βομβάρδισαν την περιοχή Κιέβσκι του Ντόνετσκ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πέντε πύραυλοι BM-21 «Grad» καθώς και 12 βλήματα πυροβολικού των 122 χιλιοστών εκτοξεύτηκαν από την περιοχή του οικισμού Βοντιάνογε στις 15:10 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Νωρίτερα, ο αναπληρωτής διοικητής της πολιτοφυλακής της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του , Έντουαρντ Μπασουρίν, είχε δηλώσει ότι ο ουκρανικός στρατός συγκέντρωσε άρματα μάχης και πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων BM-21 «Grad» στην Μαριούπολη, στο νότιο Ντονμπάς.

Κυρώσεις ετοιμάζει η Δύση

Αρχική δημοσίευση