Συναγερμός έχει σημάνει σε πολλές χώρες έπειτα από την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στο νησί Τόνγκα στον Ειρηνικό. Προειδοποιήσεις για έχουν εκδώσει αρκετά κράτη του Ειρηνικού Ωκεανού και της δυτικής ακτής των ΗΠΑ.

Κύματα ύψους μισού μέτρου έχουν αρχίσει να πλήττουν ήδη το νησί Τόνγκα, παρασέρνοντας κτίρια και κατοικίες. Οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να κινούνται προς τα ορεινά του νησιού για να προστατευθούν. Η έκταση των ζημιών αλλά και πληροφορίες για ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν μέχρι στιγμής.

Πολλές περιοχές του νησιού, η πρωτεύουσα του οποίου βρίσκεται μόλις 65 χιλιόμετρα νότια της έκρηξης, αντιμετωπίζουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν καθώς και οι υπηρεσίες του διαδικτύου.

Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το νερό να περνά μέσα από τα σπίτια ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι στάχτη πέφτει πάνω από την πρωτεύουσα, τη Νουκουαλόφα.

Η αρχική έκρηξη, διάρκειας οκτώ λεπτών, ήταν τόσο δυνατή που μπορούσε να ακουστεί στα νησιά Φίτζι που βρίσκονται πάνω από 800 χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Στην Ιαπωνία, η αρμόδια υπηρεσία ενημέρωσε ότι τσουνάμι 1,2 μέτρου έφθασε στο νότιο νησί Αμάμι Οσίμα, προτού παρατηρηθούν μικρότερα κύματα σε άλλες περιοχές κατά μήκος της ακτής στο Ειρηνικό. 

Οι ανατολικές ακτές του βορειότερου νησιού της Ιαπωνίας, Χοκάιντο, καθώς και οι περιφέρειες Κότσι και Ουακαγιάμα (νοτιοδυτικά) κατέγραψαν επίσης ένα κύμα ύψους 0,9 μέτρου μετά τα μεσάνυχτα, διευκρίνισε η μετεωρολογική υπηρεσία.

  • Προειδοποιήσεις για τσουνάμι είναι σε ισχύ για πολλά έθνη του νότιου Ειρηνικού, τη δυτική Αλάσκα και κατά μήκος των συνόρων Καλιφόρνιας-Μεξικού.
  • Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία συμβουλεύουν τους πολίτες να απομακρυνθούν για προληπτικούς λόγους από τις ακτές.
  • Στις ΗΠΑ, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) είπε ότι οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι εξακολουθούν να ισχύουν για την Αλάσκα, τη Χαβάη και τη δυτική ακτή. Αξιωματούχοι στην Καλιφόρνια εξέδωσαν προειδοποιήσεις και έκλεισαν ορισμένες παραλίες και προβλήτες.
  • Οι αρχές των νησιών Φίτζι και Σαμόα, προειδοποιούν τους κατοίκους τους να αποφεύγουν την ακτογραμμή, εξαιτίας των επικίνδυνων ρευμάτων και κυμάτων που έχει προκαλέσει η έκρηξη του ηφαιστείου.
  • Προειδοποιήσεις για τσουνάμι έχουν εκδώσει και οι αρχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ένα τσουνάμι έφθασε στην Ιαπωνία αργά απόψε και υπάρχει φόβος για κύματα ύψους τριών μέτρων, μετά την έκρηξη την Παρασκευή ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Τόνγκα, ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.


Το ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χααπάι είχε κάνει πολλές εκρήξεις τις τελευταίες ημέρες με περισσότερο εντυπωσιακή αυτή τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Αρχική δημοσίευση