Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022, 01:25

Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Άδωνι και του του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσα σημειώθηκε, περί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, στην ολομέλεια της Βουλής, με τον κ. Βίτσα να κρίνει ότι στην Novartis «υπάρχει – κατ’ ελάχιστο – πολιτική ευθύνη και συγκάλυψη», και τον κ. Γεωργιάδη να λέει ότι είναι «ντροπή», που δεν βγαίνει ένας βουλευτής της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης να του ζητήσει συγνώμη, όταν μέλη της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγορούσαν ονομαστικά, ότι δωροδοκήθηκε από την εταιρεία Novartis.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του για την πρόταση δυσπιστίας, και μετά την κύρια ομιλία του υπουργού , ο κ. Βίτσας είπε ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές, “ακόμα και όταν υποβιβάζεται ο δικαστής που την είχε αναλάβει, ακόμα και όταν δεν δέχθηκε το δικαστικό σώμα να παραλάβει τα στοιχεία από τους Αμερικάνους, ακόμα κι αν δόθηκαν οι μάρτυρες στη δημοσιότητα. Το λέει και το Σύνταγμα.. Να συμφωνήσουμε όμως ότι, υπάρχει σκάνδαλο Novartis και ότι έγινε στην περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης; ρώτησε ο κ. Βίτσας και συνέχισε: Έχω δικαίωμα να κρίνω, ότι σε αυτό το σκάνδαλο υπάρχει – κατ’ ελάχιστο – πολιτική ευθύνη και συγκάλυψη;

Σχολιάζοντας τη θέση του κ. Βίτσα, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι αυτό που ζήτησε ευθέως ήταν η συγνώμη για τις προσωποποιημένες κατηγορίες από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, «από συναδέλφους σας πρώην υπουργούς, που με κατηγορούσαν ονομαστικά ότι δωροδοκήθηκα από την εταιρεία Novartis, και τώρα που έβγαλε την απόφασή της η Δικαιοσύνη, είπατε: «σεβαστές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά». Εάν θέλετε να κάνουμε κουβέντα για το σκάνδαλο Novartis, πολύ ευχαρίστως. Αλλά χάνοντας, η εισαγγελέας διαφθοράς κα Τουλουπάκη, τα χρόνια για να κυνηγάει εμάς, δεν άσκησε διώξεις κατά γιατρών, και τώρα, για τους περισσότερους έχουν παραγραφεί τα πιθανά αδικήματα, και το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις από αυτούς», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Εγώ ρώτησα: Για το γεγονός ότι με λέγατε κλέφτη, θα μου ζητήσετε συγνώμη; Έχει ένας από εσάς το θάρρος να σηκωθεί και να πει συγνώμη κε Γεωργιάδη; ρώτησε, εκ νέου ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ανταπαντώντας, ο κ. Βίτσας είπε: «Ότι θεωρούμε πως έχετε πολιτική ευθύνη, σαν κυβέρνηση, κι εσείς ο ίδιος ως υπουργός Υγείας, για το σκάνδαλο Novartis, – κατ’ ελάχιστον – το θεωρούμε. Οπότε θα περιμένετε πάρα πολύ να σας ζητήσουμε συγνώμη. Δεν θα σας δώσουμε αυτή τη χαρά», είπε ο κ. Βίτσας, με τον κ. Γεωργιάδη να σχολιάζει από τα υπουργικά έδρανα: «Ντροπή σου. Για τη δωροδοκία, με λέγατε ψεύτη. Και δεν ντρέπεστε..»

Αρχική δημοσίευση