© European Union 2022 – Source : EP

Η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου απορρίπτει την προσπάθεια της ευρωβουλεύτριας να τη βάλει στο «κάδρο» • Αποφασίζουν οι δικαστές για την και τους άλλους τρεις συλληφθέντες • Νέα στοιχεία από τις έρευνες.

Δεν άφησε αναπάντητα η Ρομπέρτα Μετσόλα τα όσα διέρρευσε χθες το βράδυ από τη φυλακή η Ευα Καϊλή, με την πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να εκτοξεύσει σαφείς αιχμές προς την ευρωβουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Όπως σημειώνει το Euractiv, εκπρόσωπος της κ. Μετσόλα δήλωσε προς το μέσο ότι «η σαφής και πάγια οδηγία προς όλους τους Αντιπροέδρους είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτα άλλο». Τα λόγια αυτά έρχονται ως απάντηση στις δηλώσεις του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο οποίος ανέφερε πως η εκτελούσε εντολές της Μετσόλα σχετικά με τις επαφές στο .

Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι «οι Αντιπρόεδροι έχουν ως αρμοδιότητές τους, εκτός από άλλα καθήκοντα, και γεωγραφικές περιοχές όπου εκπροσωπούν το Κοινοβούλιο» προσθέτοντας ότι «η κατανομή των καθηκόντων των Αντιπροέδρων συμφωνήθηκε στην αρχή της θητείας. Στην περίπτωση αυτού του μέλους, ήταν η Μέση Ανατολή».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται προς απάντηση σε δηλώσεις που έκανε βράδυ της Τρίτης στον  ΑΝΤ1 ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι μεταφέρει δηλώσεις της ευρωβουλευτή μέσα απ’ τη φυλακή.

Μεταφέροντας, όπως είπε κατ΄ εντολήν της Εύας Καϊλή, τις απόψεις της κατηγορούμενης είπε πως «κατ΄ αρχήν είναι απολύτως ψευδές ότι εγώ είχα προσωπική ατζέντα που χρησιμοποιούσα ή πλάσαρα στο κράτος του . Από το 2019 υπήρχαν συζητήσεις από την Ευρωπαϊκή ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ό,τι θα πρέπει να ανοιχτεί και αν αναπτύξει σχέσεις με το , το Κουβέιτ και το Ομάν, επειδή ήταν αναπτυσσόμενη περιοχή». 

«Μου είπε ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ και η Επίτροπος Γιόχανσον ήταν οι άνθρωποι που πρώτοι έλαβαν απόφαση για το Κατάρ. Η κ. Μέτσολα έκανε Επιτροπή για να αναπτυχθούν οι σχέσεις της Ευρωβουλής με το Κατάρ και έκανε την κ. Καϊλή αντιπρόσωπο της και όλες οι επαφές που έκανε στο Κατάρ και όσα είπε ήταν σύμφωνα με όσα απηχούν τις απόψεις της Επιτροπής και διαρκώς ήταν μαζί της κάποιος άνθρωπος της Ευρωβουλής», συμπλήρωσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει την φωτογραφία με τα χρήματα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Le Soir», ο κ. Δημητρακόπουλος είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει εάν αυτά προέρχονται από το σπίτι της κ. Καϊλή ή άλλων συλληφθέντων, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στο κατά πόσον ευσταθούν οι πληροφορίες ότι η ίδια δηλώνει αθώα και επιρρίπτει όλη την ευθύνη στον σύντροφο της.

Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) υποστήριξε ακόμα ότι η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή «δεν γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων» που βρέθηκαν στο σπίτι της στις Βρυξέλλες, ενώ σε συνέντευξη στο Reuters ο δικηγόρος υποστήριξε ότι μίλησε με την κ. Καϊλή κι έσπασε τη σιωπή της. «Εξέφρασε παράπονα για τη στάση των συναδέλφων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λέει ότι αισθάνεται προδομένη όταν την εμφανίζουν σαν να έχει προσωπική ατζέντα με το Κατάρ και όταν αφήνουν να εννοηθεί ότι δωροδοκήθηκε», δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Αργά το βράδυ σε ανακοίνωσή του ο κ. Δημτρακόπουλος, που υπογράφει ως πληρεξούσιος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ που χαράχτηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».


Ψάχνουν τα πάντα στο Ευρωκοινοβούλιο


Τα χαρτονομίσματα δείχνουν τον τραπεζικό λογαριασμό

Μια εξέλιξη που μπορεί να αποδειχθεί κομβική μεταφέρουν διεθνή μέσα, σημειώνοντας ότι ορισμένα από τα χαρτονομίσματα από τα μετρητά ύψους 1.500.000 ευρώ που κατασχέθηκαν από Παντζέρι και Καϊλή, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών.

Ο έλεγχός τους ενδεχομένως να δείξει την τράπεζα από την οποία προήλθαν και, συνεπώς, τον τραπεζικό λογαριασμό.

Τα χαρτονομίσματα, όπως αναφέρει η Le Soir, είναι καινούργια, ήταν μέσα σε πλαστικά σακουλάκια και είχαν μόλις κυκλοφορήσει. Ορισμένα έχουν εκδοθεί στο Βέλγιο, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν υπό μελέτη, με τις υποψίες να στρέφονται σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

Μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες θα είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί η τράπεζα από την οποία προήλθαν και ο τραπεζικός λογαριασμός που θα αποκαλύψει και την ταυτότητα του προσώπου που έκανε τη σχετική ανάληψη.

Την ίδια ώρα οι αρχές ελέγχουν τα χαρτονομίσματα και για δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία και θα συγκριθούν με εκείνα των κατηγορούμενων, με τα αποτελέσματα να αναμένονται σε μερικές εβδομάδες.

Αρχική δημοσίευση