Κέρδη στη Wall Street μετά την απόφαση της να προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 2000 και την καθησυχαστική δήλωση Πάουελ ότι η Τράπεζα δεν εξετάζει μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων, ήτοι κατά 75 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 0,75% με 1%, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο την περιστολή του ισολογισμού των 9 τρισ. δολαρίων.

Αυτή ήταν η δεύτερη αύξηση επιτοκίων τη φετινή χρονιά και η μεγαλύτερη των τελευταίων 22 ετών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα έστειλε «σήμα» ότι έρχονται και άλλες αυξήσεις ανάλογου μεγέθους, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή.

Στο μεταξύ, στη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ υποστήριξε ότι η θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το επίπεδο όπου η ασκούμενη νομισματική πολιτική θα είναι ουδέτερη. Επισήμανε, όμως, ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο όριο για το «ουδέτερο επιτόκιο» και ότι αν χρειαστεί η κεντρική τράπεζα μπορεί να υιοθετήσει μια περιοριστική νομισματική πολιτική.

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι η Fed δεν εξετάζει μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 2,82% ή 930 μονάδες στις 34.061, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,99% στις 4,300 μονάδες και o κινήθηκε υψηλότερα 3,19% στις 12.964 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Honeywell (+4,7%), 3M Co (+4,4%) και Caterpillar (+4,3%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν πρόσθεσαν οι επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο αγώνας για εύρεση εργαζομένων για να καλύψουν ανοιχτές θέσεις συνεχίστηκε, όπως ανέφερε την Τετάρτη η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP.

Σύμφωνα με το CNBC, τα μισθολόγια αυξήθηκαν κατά μόλις 247.000 τον περασμένο μήνα – το αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 390.000. Ήταν επίσης πολύ χαμηλότερο από την άνοδο κατά 479.000 του Μαρτίου.

Παράλληλα, η ανάπτυξη του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο, με την απασχόληση να συρρικνώνεται για δεύτερη φορά φέτος, ενώ o δείκτης που καταγράφει τη μεταβολή των τιμών των εισροών σκαρφάλωσε σε επίπεδο ρεκόρ.

Το ινστιτούτου ISM ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στις 57,1 μονάδες τον περασμένο μήνα από 58,3 τον Μάρτιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο μη μεταποιητικός δείκτης θα ενισχυόταν οριακά στο 58,5.

Στην αγορά ομολόγων, πτωτικά κινήθηκε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αφού πρώτα –πριν την Fed- επέστρεψε για άλλη μια φορά πάνω από το 3%. Συγκεκριμένα το yield του 10ετούς υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,92%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε «άλμα» 5,3% στα 107,85 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε μόλις 0,1% στα 1.868 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,0602 δολ.Αρχική δημοσίευση