Ραγδαίες εξελίξεις στο ουκρανικό με τις ρωσικές αρχές στην περιφέρεια της Χερσώνας να κάνουν λόγο για έναρξη ουκρανικής επίθεσης. Συνεχίζονται οι διαδικασίες εκκένωσης.

Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση από το πρακτορείο Ria Novosti, τα ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποιούν επίθεση στις περιοχές Μπερισλάβ και Νόβια Καμιάνκα, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι όλες οι απόπειρες αποκρούστηκαν και πως η γραμμή άμυνας δεν έχει διασπαστεί.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για αεροπορικούς συναγερμούς σε Μικολάεφ και Οδησσό, ενώ, σύμφωνα πάντα με τις ρωσικές αρχές, εκφράζεται ανησυχία για ενδεχόμενο πυραυλικό χτύπημα από την Ουκρανία στο μεγάλο φράγμα νερού της περιοχής, όπου λειτουργεί υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκκένωσης κατοίκων από περιοχές της Χερσώνας με ρωσικά μέσα να σημειώνουν ότι έχει ήδη φύγει το 40% των κατοίκων.

Νωρίτερα αξιωματούχοι της περιοχής ανέφεραν ότι αναμένεται να απομακρυνθούν περίπου 50.000 – 60.000 κάτοικοι, με την επιχείρηση να έχει διάρκεια έως και έξι ημέρες.

«Δύσκολες αποφάσεις»

Χθες, εξάλλου, ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως «το Κίεβο ετοιμάζει μαζική πυραυλική επίθεση στο φράγμα των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων στη Kakhovka [βόρεια της Χερσόνας]» ή και «πυραυλική επίθεση αδιακρίτως κατά της Χερσόνας», πράγμα που μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με τη Μόσχα, σε «καταστροφή των υποδομών του μεγάλου βιομηχανικού κέντρου της πόλης και μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού». Σημείωσε δε ότι η χώρα του αναμένεται να λάβει σύντομα δύσκολες αποφάσεις. 

Απέκρουσαν επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο;

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο στο ουκρανικό παραμένει η περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, όπου εξακολουθούν να επικρατούν ισορροπίες τρόμου.

Σήμερα οι φιλορωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι αποκρούστηκε προσπάθεια κατάληψης των εγκαταστάσεων από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις, οι οποίες φέρονται να πλησίασαν την περιοχή με βάρκες.

Ο Βλαντιμίρ Ρογκόφ, διοικητής της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε ότι περίπου 30 σκάφη με στρατιώτες προσπάθησαν να αποβιβαστούν και να επιτεθούν στο εργοστάσιο, όμως η απόπειρα αποκρούστηκε. 

Αρχική δημοσίευση