Τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει συνέλθει ακόμη από τις αναταράξεις που προκάλεσε το πάρτι των Χριστουγέννων το 2020 στη Ντάουνινγκ Στριτ, μια φωτογραφία που δημοσιεύεται σήμερα, βάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό στο επίκεντρο των παραβιάσεων των μέτρων της πανδημίας.

Η σκανδαλοθηρική Daily Mirror αποκάλυψε σήμερα φωτογραφία που δείχνει τον ίδιο τον Μπόρις Τζόνσον να φιλοξενεί χριστουγεννιάτικο παιχνίδι (κουίζ) τον Δεκέμβριο του 2020 και στη χώρα ξέσπασε ήδη νέος σάλος.

Ο πρωθυπουργός κατηγορείται ότι παραβιάζει προσωπικά τα μέτρα και καλλιεργεί «μια κουλτούρα περιφρόνησης προς τους κανόνες» στην καρδιά της κυβέρνησης, με τη φωτογραφία να προστίθεται σε μια σειρά σκανδάλων που πλήττουν την αξιοπιστία του Συντηρητικού ηγέτη, την ώρα που ζητεί από τους Βρετανούς να συμμορφωθούν σε νέους υγειονομικούς κανόνες προκειμένου να ανασταλεί η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού.

Το Λονδίνο βρισκόταν εκείνη την περίοδο υπό αυστηρά μέτρα με απαγόρευση συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, ενώ υπήρχε σαφής οδηγία που καλούσε τους πολίτες να μην κάνουν χριστουγεννιάτικα πάρτι σε εργασιακούς χώρους. 

Πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι σε ένα γραφείο τέσσερις εξαμελείς ομάδες συμμετείχαν στο κουίζ, με τους εργαζόμενους στη Ντάουνινγκ Στριτ να συνωστίζονται γύρω από τις οθόνες των υπολογιστών.

«Την ώρα που βάσει των κανόνων οι άνθρωποι δεν επιτρεπόταν να διοργανώνουν χριστουγεννιάτικες γιορτές στη δουλειά τους και οι Βρετανοί σε όλη τη χώρα έκαναν αυτό που έπρεπε, ο Μπόρις Τζόνσον με χαρά προΐστατο μιας κουλτούρας περιφρόνησης προς τους κανόνες στην καρδιά της κυβέρνηση», κατήγγειλε η αναπληρώτρια επικεφαλής των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ.

«Ο Τζόνσον πραγματικά πιστεύει ότι υπάρχει ένας κανόνας για εκείνον και άλλοι για τον υπόλοιπο κόσμο», συνέχισε, κατηγορώντας τον ότι «δεν είναι κατάλληλος να κυβερνήσει αυτή τη χώρα».

Ο υπουργός Παιδείας Ναντίμ Ζαχάουι έσπευσε να δικαιολογήσει τον Βρετανό πρωθυπουργός σήμερα, διαβεβαιώνοντας στο SkyNews ότι ο Τζόνσον συμμετείχε «σε ένα διαδικτυακό κουίζ για 10 με 15 λεπτά προκειμένου να ευχαριστήσει το προσωπικό του που δεν έχει άλλη επιλογή από το να πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στην εκδήλωση αυτή δεν έγινε κατανάλωση αλκοόλ και «έγιναν σεβαστοί οι κανόνες του lockdown».

Όλα αυτά έρχονται την στιγμή που η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει δεχθεί σφοδρά πλήγματα από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων που δεν αφορούν μόνο στην πανδημία.

Αρχική δημοσίευση