Για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση στις Δράσεις Ι και ΙΙ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η «Κοτόπουλα Αγγελάκης» με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής της αλλά και τη δημιουργία νέων προϊόντων, προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην εγχώρια αγορά, καθώς και να ενισχύσει περαιτέρω τις εξαγωγές της στην Κεντρική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία. Για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων αυτών η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση στις Δράσεις Ι και ΙΙ του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα επιχειρεί τη συνέχιση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της. Ολα αυτά, βεβαίως, γίνονται στη σκιά της πληθωριστικής κρίσης, η οποία έχει μεν αυξήσει σημαντικά το κόστος παραγωγής, από την άλλη όμως στρέφει τους καταναλωτές στο κοτόπουλο, καθώς παραμένει το φθηνότερο είδος κρέατος.

Οι επενδυτικοί άξονες της εταιρείας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Θάνος Αγγελάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυση της «Κοτόπουλα Αγγελάκης», είναι οι ακόλουθοι:

– 7,5 εκατ. ευρώ για διπλασιασμό της δυναμικότητας του πτηνοσφαγείου στα 5.000 κοτόπουλα/ώρα από 2.500 κοτόπουλα/ώρα που είναι σήμερα.

– 7,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων ψυκτικών θαλάμων.

– Νέα μονάδα παραγωγής προϊόντων έτοιμων για μαγείρεμα (ready to cook).

– 2,5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου ζωοτροφών.

– 2,5 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

– 2,5 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση του στόλου οχημάτων με νέα που χρησιμοποιούν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

– Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων και υποπροϊόντων για την παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο.

– Νέες γραμμές για τη συσκευασία των προϊόντων.

– 1,5 εκατ. ευρώ για μονάδα παραγωγής πατρογονικών (κότες που γεννούν τα αυγά που εκτρέφονται στη συνέχεια), η οποία θα έχει επιφάνεια 10.000 τ.μ.

Επιπλέον, μέχρι τα τέλη Οκτω-βρίου η εταιρεία θα προχωρήσει στην εξαγορά έναντι 600.000 ευρώ εκκολαπτηρίου που σήμερα νοικιάζει. Ερωτηθείς σχετικά με το λειτουργικό κόστος, ο κ. Αγγελάκης υποστήριξε ότι το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το 2020 κατά 70% με 80%. Σε ό,τι αφορά το κόστος της ενέργειας, ο ίδιος επισήμανε ότι με τα νέα συμβόλαια για τον Οκτώβριο, το κόστος, ακόμη και μετά την επιδότηση, θα είναι υψηλότερο κατά 30% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Την ίδια ώρα, η επιχείρηση καλείται να πληρώσει σχεδόν σε τριπλάσια τιμή σε σύγκριση με πέρυσι την καύσιμη ύλη (πέλλετ) που χρησιμοποιεί για τη θέρμανση των πτηνοτρο-φικών μονάδων.

Οι ανατιμήσεις θεωρούνται από την επιχείρηση εκ των ων ουκ άνευ και μέσα σε ένα χρόνο περίπου αυτές ανέρχονται σωρευτικά σε περίπου 30%. Στα τέλη του 2021 η εταιρεία είχε προβεί σε ανατιμήσεις της τάξης του 6%, φέτος έχει κάνει αυξήσεις τιμών της τάξης του 15%-17%, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 προγραμματίζει νέες ανατιμήσεις της τάξης του 6%. Η εταιρεία αναμένει ότι το 2022 θα κλείσει με τζίρο της τάξης των 40 εκατ. ευρώ από 28,07 εκατ. ευρώ το 2021, με τις εξαγωγές να διαμορφώνονται πλέον στο 10% του συνολικού τζίρου της.Αρχική δημοσίευση