Ο Άλες Μπιαλιάτσκι, ο φυλακισμένος ηγέτης της Vesna, της πιο εξέχουσας ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία (φωτογραφία αρχείου)

AP Photo/Sergei Grits

Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στον φυλακισμένο ακτιβιστή για τα δικαιώματα στη Λευκορωσία Άλες Μπιαλιάτσκι, τη ρωσική ομάδα Memorial και την ουκρανική οργάνωση Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες, ανακοινώθηκε σήμερα.

Η Berit Reiss-Andersen, πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, είπε ότι οι κριτές ήθελαν να τιμήσουν «τρεις εξέχοντες υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στις γειτονικές χώρες Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία».

«Μέσα από τις συνεχείς προσπάθειές τους υπέρ των ανθρώπινων αξιών, του αντιμιλιταρισμού και των αρχών του δικαίου, οι φετινοί βραβευθέντες αναζωογόνησαν και τίμησαν το όραμα του Άλφρεντ Νόμπελ για την ειρήνη και την αδελφότητα μεταξύ των εθνών, ένα όραμα που χρειάζεται περισσότερο στον κόσμο σήμερα», είπε στους δημοσιογράφους στο Όσλο.

Το βραβείο ακολουθεί μια παράδοση ανάδειξης ομάδων και ακτιβιστών που προσπαθούν να αποτρέψουν τις συγκρούσεις, να ανακουφίσουν  από τις δυσκολίες και να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ρωσίδα ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σβετλάνα Γιανουσκίνα, μέλος του συμβουλίου της ρωσικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, μιας από τις δύο οργανώσεις που βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου κατά την επέτειο του θανάτου του Σουηδού βιομήχανου Άλφρεντ Νόμπελ, με τη διαθήκη του οποίου του 1895 ιδρύθηκαν τα βραβεία.

«Οι τιμηθέντες με το Βραβείο Ειρήνης εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις πατρίδες τους. Προωθούν επί πολλά χρόνια το δικαίωμα να ασκείται κριτική στην εξουσία και να προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών», ανέφερε η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

«Έχουν κάνει μια εξαιρετική προσπάθεια προκειμένου να τεκμηριώσουν εγκλήματα πολέμου, καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάχρηση εξουσίας. Από κοινού καταδεικνύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία».

Οι περσινοί νικητές αντιμετώπισαν μια δύσκολη περίοδο από τότε που έλαβαν το βραβείο. Οι δημοσιογράφοι Ντμίτρι Μουράτοφ από τη Ρωσία και Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες αγωνίζονται για την επιβίωση των ειδησεογραφικών τους οργανισμών, αψηφώντας τις κυβερνητικές προσπάθειες να τους φιμώσουν.

Τιμήθηκαν πέρυσι για τις «προσπάθειές τους να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη».

Το Νόμπελ Οικονομικών 2022 θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Αρχική δημοσίευση