Φωτ. Danish Defence Command/ Handout via REUTERS

Οι φυσαλίδες που προκλήθηκαν από τις διαρροές αερίου σταμάτησαν πάνω από τον αγωγό , αλλά όχι τον Nord Stream 2, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική ακτοφυλακή έπειτα από μια πτήση πάνω από τους δύο αγωγούς που φέρεται να υπέστησαν δολιοφθορά στη Βαλτική θάλασσα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία των υποθαλάσσιων αγωγών που συνδέουν τη με τη Γερμανία, Nord Stream AG, είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι σταμάτησαν οι διαρροές στον Nord Stream 2.

Συνολικά τέσσερις μεγάλες διαρροές που απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες τόνους μεθανίου έπληξαν από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τους δύο αγωγούς, ανοικτά του νησιού της Δανίας Μπόρνχολμ.

Σουηδία: Σταμάτησε η διαρροή στον Nord Stream 1, αλλά όχι στον Nord Stream 2-1

Εντοπίστηκαν στα διεθνή ύδατα αλλά δύο από αυτές βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (AOZ) της Σουηδίας και οι άλλες δύο στην ΑΟΖ της Δανίας.

Συνεχίζεται η διαρροή στον Nord Stream 2

Σύμφωνα με τις αρχές της Δανίας, οι διαρροές, που μειώνονται σαφώς, επρόκειτο να σταματήσουν γύρω στο Σαββατοκύριακο.

Από σουηδικής πλευράς, η κύρια διαρροή επηρέασε τον , ενώ μια μικρότερη αφορούσε τον Nord Stream 2.

Είναι αυτή που εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα, διευκρίνισε η ακτοφυλακή σε μια ανακοίνωση.

Στη διάρκεια υπερπτήσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί γύρω στις 09:00 «η μεγαλύτερη διαρροή δεν ήταν πλέον ορατή αλλά αντίθετα η μικρή είχε αυξηθεί και πάλι», με μια διάμετρο θαλάσσιων φυσαλίδων «περίπου 30 μέτρων».

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom, κύριος μέτοχος της Nord Stream, ανέφερε ότι εξετάζει την ακεραιότητα της γραμμής Β του Nord Stream 2.

Οι δύο αγωγοί 1 και 2 έχουν ο καθένας δύο σωλήνες, τον Α και τον Β. Στον Nord Stream 2 ο σωλήνας Α φαίνεται να είναι ο μοναδικός που υπέστη ζημιές με δύο διαρροές, σύμφωνα με τις αρχές της Δανίας.

Η Gazprom αναφέρει ακόμη και το ενδεχόμενο μιας απόφασης προκειμένου να «ξεκινήσει τις παραδόσεις μέσω της γραμμής Β του Nord Stream 2», που δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτή τη στιγμή, η ρωσική επιχείρηση εξηγεί ότι αντλεί αέριο που βρίσκεται στη ενδεχομένως άθικτη γραμμή και πως «οι διαρροές έχουν σταματήσει» στις άλλες γραμμές.

Εκρήξεις ισοδύναμες με «εκατοντάδες κιλά» ΤΝΤ

Υποθαλάσσιες εκρήξεις που ισοδυναμούσαν με «εκατοντάδες κιλά» ΤΝΤ, προκάλεσαν τις διαρροές που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στα διεθνή ύδατα ανοικτά του νησιού Μπόρνχολμ και «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν πως οι εκρήξεις αυτές είναι η συνέπεια μιας εσκεμμένης ενέργειας», ανέφεραν η και η Δανία σε μια επίσημη έκθεση που παραδόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ρωσία, που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τις διαρροές, αντεπιτέθηκε από την περασμένη Τετάρτη, δείχνοντας με το δάκτυλο τις Ηνωμένες Πολιτείες και εξασφαλίζοντας τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την ερχόμενη Παρασκευή.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η έστειλε σήμερα ένα υποβρύχιο σκάφος στο σημείο των ρωσικών αγωγών αερίου στη Βαλτική που υπέστησαν ρωγμές έπειτα από εκρήξεις, στο πλαίσιο έρευνας για ένα περιστατικό που έχει αυξήσει την ένταση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

«Η ακτοφυλακή είναι υπεύθυνη για την αποστολή, όμως την υποστηρίζουμε με μονάδες», δήλωσε εκπρόσωπος του σουηδικού πολεμικού ναυτικού, ο Τζίμι Άνταμσον, στο Reuters. «Το μοναδικό που ονοματίζουμε είναι το HNS Belos, το οποίο είναι ένα υποβρύχιο σκάφος διάσωσης και κατάδυσης».

Η σουηδική ακτοφυλακή ανέφερε πως οι διαρροές από τον Nord Stream 1 έχουν σταματήσει, αλλά μια υπερπτήση έδειξε πως αέριο εξακολουθεί να διαρρέει από τον Nord Stream 2.

Το Κρεμλίνο επέμεινε σήμερα στις κατηγορίες ότι η Δύση ευθύνεται για τις ζημιές στους αγωγούς, λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπόρεσαν να αυξήσουν τις πωλήσεις και τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου τους (LNG).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.grΑρχική δημοσίευση