Στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, που ήταν και η πρώτη του επιλογή σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εισάγεται σύμφωνα με τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ που ανακοινώθηκαν σήμερα το απόγευμα, ο 18χρονος Κουρός Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί.

Πρόκειται για το προσφυγόπουλο απ’ το Ιράν που έφτασε μαζί με την οικογένειά του στη Λέσβο μέσα σε μια βάρκα απ’ την απέναντι τουρκική ακτή, τον Αύγουστο του 2019. Πρώτος σταθμός της οικογένειας υπήρξε το ΚΥΤ από όπου μεταφέρθηκαν στη «ζούγκλα» της Μόριας και μετά ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.

Μέσα σε τρία χρόνια ο Κουρός πέτυχε σχεδόν το ακατόρθωτο. Έμαθε Ελληνικά και με 18,25 ήταν ο δεύτερος σε βαθμολογία μαθητής στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης.

Ο νεαρός πρόσφυγας που αρίστευσε, είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του μετά την μεγάλη του επιτυχία στις Πανελλαδικές πως θέλει να σπουδάσει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη. 

Η περίπτωση του συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλων.  Τον κάλεσε και συναντήθηκε μαζί του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ενώ την περασμένη Κυριακή ήταν καλεσμένος στη γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την οποία και συναντήθηκε.

Αρχική δημοσίευση