Ο Ρώσος ΥΠΕΞ στη σύνοδο της στην Ινδονησία

Willy Kurniawan/Pool Photo via AP

Άρχισε η σύνοδος των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της στη Ινδονησία με τη συμμετοχή (μεταξύ άλλων) του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ. Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, το κλίμα που επικρατεί μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είναι ψυχροπολεμικό. Η Δύση συνεχίζει να έχει στο στόχαστρό της την Ρωσία και η Μόσχα συνεχίζει να «καρφώνει» την Ουάσινγκτον για τη στάση που έχει τηρήσει.

Η κόντρα άρχισε με το «καλημέρα» της συνόδου με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας να απορρίπτει την «φρενήρη» κριτική της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιπλήττοντας τους αντιπάλους της Ρωσίας ότι χάνουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν παγκόσμια οικονομικά ζητήματα.

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δυτικοί εταίροι απέφυγαν να ακολουθήσουν την εντολή της G20, να ασχοληθούν με ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας», σημείωσε ο Λαβρόφ και μπαίνοντας κατ΄ ευθείαν «στο ζουμί» διεμήνυσε ότι η Ρωσία «δεν θα τρέξει» πίσω από τις ΗΠΑ για μια συνάντηση στην G20.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε την πολιτική που έχει χαράξει η χώρα του και είπε «δεν είμαστε εμείς αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τις επαφές, οι ΗΠΑ είναι» αφήνοντας αιχμές για τον Αμερικανό ομόλογό του που αρνήθηκε να τον συναντήσει στο περιθώριο της συνόδου.

Με το κλίμα να μην είναι καθόλου καλό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο Λαβρόφ θα αποχωρήσει νωρίς από την σύνοδο των υπουργών της G20 στο Μπαλί, παραλείποντας τις συνεδριάσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα, όπως και το επίσημο δείπνο απόψε.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διπραγματευτεί με την Ουκρανία και την Τουρκία για τα σιτηρά, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν συνομιλίες γι’αυτό.

Ο Ρώσος πρόεδρος

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίσε για την επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ και επιτέθηκε στις δυτικές χώρες καταλογίζοντας τους ευθύνες καθώς οδηγούν «ολόκληρο τον ουκρανικό λαό» σε μια «τραγωδία».

Μιλώντας χθες σε στελέχη της Δούμα υποστήριξε ότι η Μόσχα «δεν αρνείται τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά αυτοί που τις αρνούνται θα πρέπει να ξέρουν ότι όσο το καθυστερούν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι γι αυτούς να διαπραγματευτούν μαζί μας».

«Να τερματίσουμε τον πόλεμο»

Η Ινδονησία φιλοξενεί την ομάδα των «20 μεγάλων οικονομιών του πλανήτη» και επιδιώκει να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρέτνο Μαρσούντι, η υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε την ευθύνη να τερματίσουμε τον πόλεμο το συντομότερο δυνατόν και να ρυθμίσουμε τις διαφωνίες μας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, όχι στο πεδίο της μάχης».


Σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της G20 θα πραγματοποιήσουν μια κλειστή συνεδρίαση, ενώ στο περιθώριο θα διεξαχθούν διμερείς συναντήσεις. Η Liz Truss του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα λάβει μέρος στις συνομιλίες, καθώς αναγκάστηκε να πετάξει νωρίτερα στην πατρίδα της μετά το σίριαλ της παραίτησης του Boris Johnson (περισσότερα για αυτό παρακάτω). Ο Ουκρανός Dmytro Kuleba αναμένεται να μιλήσει στη συνάντηση με βίντεο-κλήση, σύμφωνα με το AFP.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα έχει διμερή συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι το Σάββατο και αναμένεται να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο για την υποστήριξή του προς τη Μόσχα. Ο Γουάνγκ συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Πέμπτη.

Αρχική δημοσίευση