Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστενσον

Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP

Την επισκέπτεται ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος συναντιέται με τον Τούρκο πρόεδρο, σε μια προσπάθεια να προχωρήσει η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, αν δεν εκπληρώσουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η Άγκυρα.

Μαζί με τη Φινλανδία, η υπέβαλε αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική καθώς κατηγορεί τις δύο χώρες ότι παρέχουν προστασία σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές. Παράλληλα, ζητά να αρθεί η απαγόρευση πώλησης όπλων στην , η οποία επιβλήθηκε στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν στα τέλη Ιουνίου στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη μνημόνιο με το οποίο Άγκυρα ήρε το βέτο της και το οποίο αναγκάζει τη Φινλανδία και τη να απαντήσουν στις ανησυχίες της. Ωστόσο, το τουρκικό κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία εισδοχής των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, πράγμα που έχει κάνει μέχρι στιγμής η πλειονότητα των κοινοβουλίων των χωρών-μελών της συμμαχίας.

Ο Ερντογάν πρόκειται να δεχθεί τον Κρίστερσον στο προεδρικό μέγαρο το απόγευμα της Τρίτης, με τη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών να είναι προγραμματισμένη για τις 17:30 ώρα Ελλάδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίστρομ, δήλωσε στο Swedish Radio το Σάββατο ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας θα πάρει αποστάσεις από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη στήριξη της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία θεωρεί τη YPG προέκταση του PKK. Ωστόσο η Σουηδία μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στήριζαν την κουρδική πολιτοφυλακή στη μάχη της κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, ο διευθυντής επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, ανέφερε ότι η επίσκεψη Κρίστερσον είναι μια ιστορική ευκαιρία για το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η σουηδική κυβέρνηση θα λάβει συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις ανησυχίες μας αναφορικά με την τρομοκρατία», έγραψε.

Από τον Οκτώβριο, σε επιστολή που έστειλε στην Άγκυρα η Στοκχόλμη έχει δηλώσει ότι θα λάβει «συγκεκριμένη δράση» για να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών κατά των Κούρδων μαχητών.

Αρχική δημοσίευση