Πτωτικά έκλεισε, αν και μείωσε τις απώλειες, το αμερικανικό χρηματιστήριο. Απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά της συνεδρίασης τραπεζικές και τεχνολογικές μετοχές.

Περιόρισε τις απώλειες η μετά το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όπου ανακοίνωσε τη δέσμη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στο περιβάλλον αυτό, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,41% στις 33.597, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,02% στις 4,304 μονάδες και o Nasdaq σημείωσε πτώση 1,23% στις 13.381 μονάδες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική ελίτ και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα, την απαγόρευση πρόσβασης του ρωσικού κράτους στην ευρωπαϊκή χρηματαγορά επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντεν Λαϊέν τονίζει ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορεί να επιβληθούν στη Ρωσία εάν αυτό απαιτηθεί. 

Το διάγγελμα Μπάιντεν περιόρισε την πίεση για τις τραπεζικές και τεχνολογικές μετοχές που απομακρύνθηκαν από τα χαμηλότερα σημερινά επίπεδα. Ανάμεσά τους και οι «μεγάλοι» της τεχνολογίας, Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet, και Meta Platforms, ενώ οι τράπεζες ενισχύθηκαν από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. 

Παρότι οι πιθανότητες έχουν μειωθεί για μια αύξηση επιτοκίου κατά μισή μονάδα. Μόνο το 30% των επενδυτών αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ την περασμένη εβδομάδα αυτή ήταν η κυρίαρχη άποψη με το 90% των επενδυτών να το θεωρούν πιθανό. 

Οι ενεργειακές μετοχές «ξεκόλλησαν» επίσης από τα χαμηλά συνεδρίασης, αν και παρέμειναν στο κόκκινο καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από τα υψηλά συνεδρίασης. Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου WTI έκλεισε με άνοδο 1,4% στα 92,35 δολάρια.

Ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 0,4% στα 1.907 δολ./ουγγιά ενώ το δολάριο κατέγραψε άνοδο 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1348 δολ.

Αρχική δημοσίευση