Η κρίσιμη ώρα της κατάθεσης του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου ο οποίος διορίστηκε από τις εισαγγελικές αρχές να ερευνήσει την εθνική τραγωδία έφτασε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Ο πραγματογνώμονας ξεκίνησε την κατάθεση του σήμερα ενώπιον της έδρας για την υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Υπενθυμίζεται ότι ο εμπειρογνώμονας που έχει καταγγείλει πως δέχθηκε πιέσεις από τον πρώην αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος και κατηγορούμενο στην υπόθεση, Βασίλη Ματθαιόπουλο, προκειμένου να μην προχωρήσει στον καταλογισμό ευθυνών για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς.

Η διαδικασία άρχισε με την πρόεδρο του δικαστηρίου να διαβάζει τα συμπεράσματα των εκθέσεων του Δημ. Λιότσιου τόσο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι όσο και για εκείνην την ίδια ημέρα στη Κινέτα. Αυτή η διαδικασία, διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα με τον μάρτυρα να αναμένει υπομονετικά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης και την έναρξη της κατάθεσης του, σε μία παγωμένη αίθουσα με όλους τους παράγοντες της δίκης και το κοινό να αναγκάζονται να παρακολουθούν τη διαδικασία σε πολικές θερμοκρασίες.  Ο πραγματογνωμόνας είχε μπροστά του ένα φορητό υπολογιστή ενώ χρησιμοποιούσε και μία οθόνη για την προβολή εγγράφων και φωτογραφιών.

Ο κ.Λιότσιος άρχισε την κατάθεση του αναφερόμενος στο τι δεν έγινε πριν ξεσπάσει η φονική πυρκαγιά εστιάζοντας κυρίως στο ότι δεν δόθηκε εντολή για μεταστάθμευση αεροσκαφών και ελικοπτέρων και στο ότι το ΕΣΚΕ δεν έδωσε έγκαιρη εντολή για εναέρια επιτήρηση της Αττικής.

«Αυτό που δεν έγινε εκείνη την ημέρα, ούτε  την προηγούμενη ημέρα ήταν η μεταστάθμευση αεροσκαφών, ούτε στην Αττική, ούτε στις άλλες περιοχές της χώρας. Όταν έχουμε βαθμό επικινδυνότητας 4 αυξάνονται και οι δυνάμεις μας και η ετοιμότητα. Στην Αττική είχαμε βαθμό επικινδυνότητας 4. Το ότι δεν έγινε η μεταστάθμευση αεροσκαφών, συνέβαλε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα έγκαιρης μεταστάθμευσης σε κατάλληλα αεροδρόμια» τόνισε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Η μεταστάθμευσης αφορά τον ανεφοδιασμό;

Μάρτυρας: Όχι. Τα τύπου καναντέρ αεροσκάφη πρέπει να μετασταθμεύουν σε άλλα αεροδρόμια προοκειμένου να μην επηρεάχονταο από ανέμους.

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο προσγειώνονταν στο αεροδρόμιο Ελευσίνας για καύσιμα;

Μάρτυρας: Για ανεφοδιασμό.

Πρόεδρος: Ήταν γνωστό από την προηγούμενη ημέρα ότι το αεροδρόμιο της Ελευσίνας δεν θα μπορούσε να χρησιμεύσει;

Μάρτυρας: Όταν υπάρχει πρόβλεψη για ανέμους, ξέρουμε ότι κάποια αεροσκάφη θα δυσκολευτούν, το ΕΣΚΕ έρχεται σε επικοινωνία και γίνεται μεταστάθμευση αεροσκαφών. Αυτά γίνονται από προηγούμενη εδώ δεν έγινε.

Ο μάρτυρας επίσης κατέθεσε ότι το ΕΣΚΕ επίσης δεν έδωσε εντολή για εναέρια επιτήρηση της Αττικής.

«Δεν προέβη το ΕΣΚΕ σε εναέρια επιτήρηση της Αττικής. Αναλόγως το βαθμό επικινδυνότητας, κρίνουμε και τι διαδικασία, θα ακολουθήσουμε. Όταν υπάρχει επικινδυνότητα 4, μπορούν να σηκωθούν και καναντέρ προκειμένου να κάνουν επιτήρηση και να προσγειωθούν σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο. Υπήρχε καναντέρ στο Πικέρμι. Με τη χρήση της επιτήρησης και την άμεση βολή από το αεροσκάφος αυτό, έχουμε πολλές πιθανότητες να καταστείλουμε άμεσα τη φωτιά (Κινέτα)».

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας τελικά την εναέρια επιτήρηση έκανα ιδιωτική αερολέσχη η οποία δεν εντόπισε καπνό με τον δικηγόρο οικογενειών θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς να παρεμβαίνει σημειώνοντας : «Αερολέσχη; Γελάνε και τα ντουβάρια».

Ο μάρτυρας εξήγησε πως εκείνη την ημέρα στις 23 Ιουλίου το ΕΣΚΕ δεν έστειλε αίτημα για εναέρια επιτήρηση μέχρι τις 8 το πρωί που έπρεπε αλλά το το αίτημα απεστάλη 09:59, με αποτέλεσμα να αποδεχθεί τις κλήσεις ιδιωτική αερολέσχη, τα αεροσκάφη της οποίας δεν μπορούν να κάνουν κατάσβεση.

Πρόεδρος: Είπατε δόθηκε εντολή για εναέρια επιτήρηση; Για ποιες περιοχές;

Μάρτυρας: Αττική.

Πρόεδρος: Πόσα αεροσκάφη;

Μάρτυρας: Ένα ήταν διαθέσιμο. Το αίτημα καθυστέρησε και το αποδέχθηκε η ιδιωτική αερολέσχη. Το αίτημα αφού δεν εστάλη την ώρα που έπρεπε δεν μπορούσε να προχωρήσει, καθώς χρειαζόταν τρίωρη διαθεσιμότητα του αεροσκάφους.Η ιδιωτική αερολέσχη αποδέχθηκε το αίτημα. Στις 14:04 πέταξε το πρώτο αεροσκάφος. Το αεροσκάφος δεν αντιλήφθηκε καπνό.
Στις 16:46 εκτέλεσε και πάλι εναέρια πτήση. Δεν αναγράφεται στο ημερολόγιο ότι έγινε πτήση από την αερολέσχη.

(…)

Πρόεδρος: Ποιος αποφασίζει που είναι η μεγαλύτερη επικινδυνότητα; Για παράδειγμα εάν είναι μία έκταση δασική;

Μάρτυρας: Το γενικό πρόσταγμα για όλη Ελλάδα έχει το ΕΣΚΕ. Το ΕΣΚΕ δίνει εντολή για εναέρια επιτήρηση στην Αττική. Για Πελοπόννησο, για παράδειγμα,  υπάρχει το ΠΕΣΚΕ για εναέρια επιτήρηση αλλά μπορεί την εντολή να δώσει και το ΕΣΚΕ.

Πρόεδρος: Λέτε εσείς πως εάν είχε γίνει επιτήρηση και είχε εντοπιστεί η πυρκαγιά στα Γεράνια όρη θα είχε περιοστεί η εξάπλωση;

Μάρτυρας: Εάν υπήρχε εναέρια επιτήτηση στην Κινέτα θα  μπορούσε να κατασταλεί η φωτιά εν τη γέννηση της. 20 λεπτά είναι καθοριστικά για μετέπειτα πορεία της πυρκαγιάς. Σε συνδυασμό με ανέμους πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Πρόεδρος: Με drones μπορούσε να γίνει επιτήρηση;

Μάρτυρας: Βεβαίως. Δεν υπήρχαν τόσο δυναμικοί άνεμοι στις αρχικές ώρες της ημέρας, οι ριπές ήταν αυξημένες , όχι οι άνεμοι. Οι άνεμοι στην Κινέτα ήταν έξι με επτά μποφόρ. Η απομάκρυνση έγινε άμεσα.

Η φωτιά στο Νταού

Στη συνέχεια ο  κ. Λιότσιος προέβη σε μία εκτενή αναφορά στο ιστορικό της φονικής πυρκαγιάς από την έναρξη της 16:41 στο Νταού Πεντέλης, η οποία ωστόσο διεκόπη εν μέσω αντιδράσεων από τους δικηγόρους υπεράσπισης καθώς ο μάρτυρας διάβαζε τις σημειώσεις του.

Τα στοιχεία τα οποία επικαλέστηκε ο πραγματογνώμονας προέρχονται από τον έλεγχο των καταγεγραμμένων συνομιλιών, των ημερολογίων καταγραφής ενεργειών και των τηλεφωνικών κλήσεων. Η φωτιά όπως εξήγησε ο κ. Λιότσιος, τα πρώτα κρίσιμα λεπτά και συγκεκριμένα μέχρι τις 16:55 καίει ανενόχλητη ενώ δέκα λεπτά πριν, στις 16:45, έχει ενημερωθεί το ΕΣΚΕ από αξιωματικό του συντονιστικού ελικοπτέρου πως είναι ορατή από το Μαρκόπουλο. Το πρώτο όχημα πυρόσβεσης, έφτασε στις 17:04. Μέχρι τις 17.15 είχαν φτάσει και είχαν ξεκινήσει την κατάσβεση 8 υδροφόρα οχήματα, 3 βοηθητικά και 6 εθελοντικά, ενώ συνδράμει μόνο ένα ελικόπτερο. Ο κ. Λιότσιος επικαλούμενος τα στοιχεία που προέκυψαν από τις συνομιλίες μεταξύ των αξιωματικών της πυροσβεστικής επισήμανε ότι 16:55 φαίνεται το κέντρο ΕΣΚΕ γνωριζε την πορεία της πυρκαγιάς και την επικινδυνότητα, πως είναι κοντά σε σπίτια. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι γνώριζαν» ανέφερε ο μάρτυρας. Στις 16:59, όπως είπε ο ο μάρτυρας, η φωτιά λόγω της μη επιχείρησης εναέριων μέσων διασπάστηκε σε δύο μέτωπα, προς Καλλιτεχνούπολη και Νέο Βουτζά. Στις 17:10 φτάνει το πρώτο εναέριο μέσο (το πυροσβεστικό ελικόπτερο ericsson) στην πυρκαγιά. Είναι το μοναδικό πτητικό μέσο μέχρι 18:20 και δεν μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα.

«Ο πιλότος του μόνου εναέριου μέσου στις 17:15 ζητά ενισχύσεις και η τηλεφωνήτρια του λέει ότι μπορεί να είναι δύσκολη η επιχείρηση λόγω της κατοικημένης περιοχής κι εκείνος ζητά ενίσχυση από κάτω, εννοώντας επίγεια μέσα», ανέφερε ο κ.Λιότσιος, ενώ στις 17:30  ο χειριστής του ελικοπτέρου ενημερώσει το ΕΣΚΕ ότι η φωτιά στην περιοχή του Νέου Βουτζά μπαίνει σε σπίτια. «Η συνδρομή μόνο ενός πτητικού μέσου μέχρι τις 18:20 κρίνεται επιχειρησιακά ανεπαρκής. Στις 17:30, πενήντα λεπτά από την αναγγελία της πυρκαγιάς, η πυρκαγιά είναι κοντά σε σπίτια και τα απειλεί και μόνο ένα εναέριο μέσο επιχειρεί. Αν είχαν στείλει τρία εναέρια μέσα η πυρκαγιά ίσως να ήταν ελεγχόμενη και δίνοντας εντολή εκκένωσης των οικισμών πολιτών θα ήταν πιθανό να μην είχαμε θρηνήσει τόσα θύματα» τόνισε ο κ. Λιότσιος.

Η κατάθεση του πραγματογνώμονα διεκόπη για την προσεχή Πέμπτη εν μέσω έντασης καθώς η υπεράσπιση ζήτησε από το δικαστήριο να μην του επιτρέπει να καταθέτει διαβάζοντας τις σημειώσεις του.

Δικηγόρος υπεράσπισης: Διαβάζει ένα κείμενο που δεν ξέρουμε ποιος το έχει γράψει…

Μάρτυρας: Είναι στοιχεία τΗς δικογραφίας.

Δικηγόρος υπεράσπισης: Επικαλείται στοιχεία της δικογραφίας αφού είχε ολοκληρώσει το έργο του. Προκαλείται ακυρότητα της διαδικασίας.

Πρόεδρος: Εξετάζεστε ως πραγματογνώμονας. Είπατε ότι θέλετε να δώσετε ένα σύντομο ιστορικό. Να διαβάζετε τις σημειώσεις σας δε γίνεται. (…) Για να έχουμε μία σωστή απόφαση πρέπει να εφαρμόζετε η δικονομία αλλά θα έχουμε
ακυρότητες.

Αρχική δημοσίευση