Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα της κακοκαιρίας στη χώρα, ενώ προβλήματα προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές από τις ισχυρές βροχοπτώσεις το βράδυ της Δευτέρας και κυρίως το απόγευμα της Τρίτης.

Προσοχή χρειάζεται το επόμενο 48ωρο σε όλη την χώρα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις και να αποφεύγουν τους πλημμυρισμένους δρόμους, να μην σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους κάτω από δέντρα, καθώς τα φαινόμενα θα είναι έντονα και παροδικά.

Έρχεται «ψυχρή λίμνη» – Επεισόδιο βροχόπτωσης 3

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η ατμοσφαιρική διαταραχή που δίνει βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες αναμένεται σήμερα Τετάρτη 24/08 να αποκοπεί από την γενική κυκλοφορία και να κινηθεί προς την χώρα μας.

Έτσι, ως αποκομμένο χαμηλό ή «ψυχρή λίμνη» αναμένεται να διατηρηθεί σχεδόν στάσιμη πάνω από την χώρα μας για τις επόμενες 3 ημέρες (Γραφικό 1) με αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι βροχές και καταιγίδες στην χώρα μας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τοπικά αναμένονται έντονα και επίμονα φαινόμενα, δυνητικά επικίνδυνα για πλημμυρικά επεισόδια.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της φύσης μιας «ψυχρής λίμνης» σε συνδυασμό με τις πολύ υγρές και ασταθείς αέριες μάζες πάνω από την χώρα μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί ο χρόνος, η ακριβής ένταση και η τοποθεσία των φαινομένων. 

Συνεχίζεται η κακοκαιρία – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες η «ψυχρή λίμνη»-1

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 24/08 θα είναι: 

  • Βροχές και καταιγίδες τόσο σε ηπειρωτικά όσο και σε νησιωτικά τμήματα κυρίως του Αιγαίου.
  • Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Κ. και Αν. Μακεδονίας, της Θράκης, του Β. Αιγαίου και πιθανώς της Αν. Θεσσαλίας, της Β. Εύβοιας και των Σποράδων θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής και πιθανώς πλημμυρικά επεισόδια.
  • Οι καταιγίδες τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ στην Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους. 

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον αθροιστικό υετό που αναμένεται κατά την διάρκεια της Τετάρτης 24/08 και συνοψίζει τις κυριότερες περιοχές υψηλού κινδύνου. 

Συνεχίζεται η κακοκαιρία – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες η «ψυχρή λίμνη»-2

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Κοζάνη: Σε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης η Εορδαία

Την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν από τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το βράδυ της Δευτέρας την περιοχή.

Ανταποκρίθηκε, έτσι, στο αίτημα που είχε κάνει από από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντας προκειμένου να διατεθεί εξοπλισμός και ανθρώπινο δυναμικό χωρίς χρονοκαθυστερηση για την βοήθεια στους πληγέντες και ταυτόχρονα να υπάρξουν αποζημιώσεις σε κατοίκους και επαγγελματίες που πλημμύρησαν οι κατοικίες και τα καταστήματα τους. 

Σημειώνεται ότι η περιοχή έζησε ένα πρωτοφανές φαινόμενο όπου μέσα σε 50 λεπτά έπεσαν 77 χιλιοστά βροχής με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κατοικίες, καταστήματα υπόγεια ενώ καταστράφηκαν και καλλιέργειες από την υπερχείλιση των αρδευτικών καναλιών.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έξι μήνες, δηλαδή έως στις 22 Φεβρουαρίου 2023.

Κατολισθήσεις στο λιμάνι της Σαντορίνης

Προβλήματα υπάρχουν λόγω των έντονων φαινομένων και στη Σαντορίνη όπου σημειώνονται κατολισθήσεις στο λιμάνι και διακοπές ρεύματος.

«Έχουμε κινητοποιήσει 5 οχήματα καθώς έγιναν κατολισθήσεις και στο λιμάνι, χωρίς προβλήματα στην ναυσιπλοΐα. Χρειάζεται εγρήγορση γιατί είναι τουριστική περιοχή και πρέπει οι επιχειρηματίες των καταλυμάτων να ενημερώσουν τους τουρίστες για τα έντονα φαινόμενα στο νησί» τόνισε στο ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

«Πνίγηκε» η Αττική 

Εν τω μεταξύ, πάνω από 100 κλήσεις δέχθηκε μόνο χθες το απόγευμα, μετά την έντονη βροχόπτωση, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Αττική. Οι 102 αφορούσαν αντλήσεις υδάτων και οι 7 κοπές δέντρων.

Κάποιοι δρόμοι στο Λεκανοπέδιο έκλεισαν λόγω συσσώρευσης υδάτων και από πτώσεις δέντρων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, έπεσαν 40 χιλιοστά βροχής σε μόλις μία ώρα και πάνω από 2.500 κεραυνοί.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες η «ψυχρή λίμνη»-3

Προβλήματα σε όλη τη χώρα

Εκτεταμένα ήταν τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη όπου σημειώθηκε και χαλαζόπτωση . Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Καρδίτσα και Τρίπολη.

Στο Αγρίνιο, από πτώση κολώνας της ΔΕΗ ακινητοποιήθηκε όχημα και εγκλωβίστηκαν δύο άτομα.

Στη Λαμία από την έντονη βροχόπτωση, δρόμοι πλημμύρισαν, φρεάτια «άνοιξαν» από την πίεση των υδάτων.

Ισχυρό μπουρίνι έπληξε την Καλαμπάκα και την ευρύτερη περιοχή, πλημμύρισαν ισόγεια καταστήματα και υπόγεια.

Κεραυνός σκότωσε κοπάδι προβάτων στο Μέτσοβο.

Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αργιθέας, έπεσαν βράχοι. Στην περιοχή του δήμου Παλαμά, χαλάζι κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες. Αρκετές ήταν και οι καταστροφές στο αγροτικό οδικό δίκτυο από πτώσεις βράχων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 Αρχική δημοσίευση