Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Σημαιάκια με τον πράσινο ήλιο, πολλά χειροκροτήματα αλλά και το γνωστό παλιό σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό» το σκηνικό υποδοχής του Νίκου Ανδρουλάκη, στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο.

Άνοιξε η αυλαία του 3ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τον πρόεδρο του κόμματος να θέτει τους στόχους και τις φιλοδοξίες για την επόμενη ημέρα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αφού χαιρέτησε τα ιστορικά στελέχη του κόμματος άφησε ένα λευκό τριαντάφυλλο στη κενή θέση της πρώτης σειράς, αποτίοντας έτσι, φόρο τιμής στη αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ενώ από τις γιγαντοοθόνες προβαλλόταν σύντομο βίντεο με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από ομιλίες της τέως προέδρου του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., στην έναρξη της ομιλίας, διακήρυξε πως «πρόκειται για το συνέδριο της αναγέννησης της παράταξης» και έδωσε το στίγμα των διεκδικήσεων: «Nα γίνουμε ο αξιόπιστος πόλος διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που δε θα θυμίζει σε τίποτα την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Επέμεινε στην αυτόνομη στρατηγική και πορεία της παράταξης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει πως είμαστε κομπάρσοι ή συμπλήρωμα που θα μας συρρικνώσει ξανά, στο όνομα της άσκησης μιας πολιτικής ξεπερασμένης από τα πράγματα» εξηγώντας πως αυτόνομη στρατηγική σημαίνει «κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, πρόγραμμα και αντίστοιχη στελέχωση. Αυτονομία από τα ισχυρά συμφέροντα κάθε είδους, που επιδιώκουν να αιχμαλωτίσουν την πολιτική».

Ο ίδιος, απέκρουσε την επιδίωξη της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να εγκλωβίσουν στη τελική ευθεία προς τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., στο δίλημμα «με ποιο μεγάλο κόμμα θα συμπράξει»: «Μας θέτουν ψευδοδιλλήματα, δήθεν για να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Η εποχή της αφαίμαξης της δημοκρατικής παράταξης έχει κλείσει» είπε και τόνισε: «Σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, αλλά δεν θα στήσουμε κυβέρνηση στο παρασκήνιο, υπό την καθοδήγηση ισχυρών συμφερόντων. Ας το πάρουν χαμπάρι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Δήλωσε απολύτως πεπεισμένος ότι το βράδυ των εκλογών η παράταξη θα είναι στη πλευρά των νικητών.

Ο Ν. Ανδρουλάκης, σε άλλο σημείο της ομιλίας του υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί βουτιά στο παρελθόν, αλλά άλμα προς το μέλλον. «Φιλοδοξούμε να είμαστε ένα χρήσιμο κόμμα, σε έναν σύγχρονο κόσμο (…)», σημείωσε.

Ακόμα είπε πως «δίνουμε και θα δίνουμε τη μάχη του συγκεκριμένου. Τη μάχη του εφικτού, με όραμα, ευαισθησία και σχέδιο». Εκτίμησε πως η σοσιαλδημοκρατία «γίνεται ξανά επίκαιρη», αγωνίζεται «για την αναγέννηση της Δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων» και «δεν αποδέχεται τη διαχειριστική αντίληψη της πολιτικής, που τείνει σήμερα να γίνει κυρίαρχη».

Τέλος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που «εμπνέει τον αγώνα μας για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των γυναικών, των παιδιών, των προσφύγων, των μεταναστών, των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, όλων όσων δοκιμάζονται και υποφέρουν από τις πολλαπλές κρίσεις που βιώνει η κοινωνία».

Αρχική δημοσίευση