Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά την εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από το καθεστώς της Λευκορωσίας και την ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργήσει, αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

H EE θα συνεχίσει να καταπολεμά την υβριδική επίθεση που ξεκίνησε από τη με αποφασιστική απάντηση, αντιμετωπίζοντας όλες τις διαστάσεις της κρίσης σύμφωνα με το δίκαιο της και τις διεθνείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ειδικά:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  • τη σημασία της αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της , συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου της . Υπό αυτό το πρίσμα καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει την πρόταση της Κομισιόν για προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης
  • την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης
  • την άμεση εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, σε συνέχεια της υιοθέτησης του πέμπτου πακέτου καταχωρήσεων και την ετοιμότητα να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα εάν είναι απαραίτητο
  • τη διαβεβαίωση ανεμπόδιστης πρόσβασης διεθνών οργανισμών στη και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής στήριξης
  • τη στήριξη της επιστροφής των μεταναστών από τη Λευκορωσία

Οι «27» ζητούν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων στη Λευκορωσία και το τέλος της καταστολής

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και ζητά να μπει τέλος στην καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Επαναλαμβάνει το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέξει τον πρόεδρό του με νέες, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

Αρχική δημοσίευση