Η Google ανακοίνωσε πριν λίγο το κλείσιμο του Stadia, της cloud gaming υπηρεσίας της εταιρείας που είχε ανακοινωθεί πριν 2 χρόνια

Η υπηρεσία θα παραμείνει ενεργή για τους gamers μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2023 ενώ η εταιρεία θα επιστρέψει όλα τα χρήματα για το hardware της υπηρεσίας που αγοράστηκε μέσω του Google Store, καθώς και για όλα τα παιχνίδια και το πρόσθετο περιεχόμενο που αγοράστηκαν από το ηλεκτρονικό κατάστημα κατάστημα του Stadia. Η Google αναμένει ότι η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2023.

«Πριν από μερικά χρόνια, ξεκινήσαμε μια cloud gaming υπηρεσία για καταναλωτές, το Stadia», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και GM του Stadia Phil Harrison σε ανάρτηση στο επίσημο blog. «Και ενώ η προσέγγιση του Stadia για το streming παιχνιδιών βασίστηκε σε μια ισχυρή τεχνολογική βάση, δεν απέκτησε την έλξη που περιμέναμε στους χρήστες, οπότε πήραμε τη δύσκολη απόφαση να τερματίσουμε τη λειτουργία της υπηρεσίας σταδιακά». Οι υπάλληλοι της ομάδας του Stadia θα μετακινηθούν σε άλλα τμήματα της εταιρείας.

Ο Harrison αναφέρει ακόμα ότι η Google βλέπει την ευκαιρία να εφαρμόσει την τεχνολογία του Stadia σε άλλα τμήματα της Google, όπως το YouTube, το Google Play και σε νέες προσπάθειες AR, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να «την κάνει διαθέσιμη στους συνεργάτες της βιομηχανίας μας, κάτι που ευθυγραμμίζεται με το πού βλέπουμε να κατευθύνεται το μέλλον του gaming».

Η Google περιγράφει λεπτομερώς στο κομμάτι των ερωταπαντήσεων στην ιστοσελίδα του Stadia, τη διαδικασία που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα μέχρι την οριστική διακοπή λειτουργίας της υπηρεσίας. Οι επιστροφές χρημάτων θα πραγματοποιηθούν αυτόματα μέσω των ηλεκτρικών καταστημάτων των Google και Stadia, χωρίς οι χρήστες να χρειάζονται να επιστρέψουν το hardware που αγόρασαν. Όσοι είναι συνδρομητές του Stadia Pro δεν θα λάβουν κάποια επιστροφή χρημάτων όμως δεν θα χρεωθούν μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο, έχοντας πρόσβαση σε όλα τα παιχνίδια που έχουν αγοράσει μέχρι σήμερα. Η αγορά νέων παιχνιδών είναι αδύνατη από τη στιγμή που η Google απενεργοποίησε το ηλεκτρονικό κατάστημα του Stadia, ενώ δεν είναι εφικτές ούτε οι αγορές εντός παιχνιδιών.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι το Stadia αντιμετώπιζε φήμες για την κατάργησή του σχεδόν από την αρχή, κάτι που βοήθαγε και το ιστορικό της Google με κατάργηση εκατοντάδων υπηρεσιών στο παρελθόν. Ένα από τα τελευταία στοιχεία που οδηγούσαν προς αυτό το συμπέρασμα ήταν η ανακοίνωση της νέας cloud gaming φορητής παιχνιδομηχανής της Logitech, με το Stadia να είναι μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες cloud gaming που δεν αναφέρθηκαν. 

Πέρυσι, φήμες ανέφεραν ότι το Stadia θα έκλεινε μετά την επιβράδυνση του αριθμού των παιχνιδιών που κυκλοφόρησαν στην πλατφόρμα αλλά και το κλείσιμο των εσωτερικών στούντιο ανάπτυξης παιχνιδιών της εταιρείας. Όταν οι φήμες αυτές εμφανίστηκαν ξανά φέτος, η Google επέμεινε ότι το Stadia δεν θα έκλεινε. «Να είστε σίγουροι ότι εργαζόμαστε πάντα φέρνοντας περισσότερα σπουδαία παιχνίδια στην πλατφόρμα και το Stadia Pro», ανέφερε η εταιρεία σε ένα tweet. 

Στην αγορά παραμένει πάντα η Microsoft με τη Xbox Cloud Gaming υπηρεσία αλλά και η Nvidia με το GeForce Now. Υπάρχει ακόμα και το Luna της Amazon, χωρίς όμως να έχει αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στο χώρο του gaming.

Αρχική δημοσίευση