Από την επιθεώρηση των ελεγκτών του ΔΟΑΕ στη Ζαπορίζια
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής με το Κιέβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται για τους για βομβαρδισμούς κοντά στον σταθμό. Εκκένωση των κατοικημένων περιοχών ζήτησε το Κίεβο.
Εξακολουθεί να προκαλούν τεράστια ανησυχία οι συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων πέριξ του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.
Σήμερα, με την κατάσταση να παραμένει οριακή, η Ουκρανία κάλεσε τους κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό να εκκενώσουν την πόλη για τη δική τους ασφάλεια.
«Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ….και τους λέω εκκενώστε! Βρείτε έναν τρόπο να φτάσετε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία»,δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ μέσω ανάρτησης της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.
Με τα βλέμματα όλου του πλανήτη στραμμένα εκεί και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να ζητά τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες σε κάποια από τις εμπλεκόμενες χώρες, επιφυλάξεις εκφράζει σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.
«Το βασικό μέρος λείπει από την έκθεση του (γενικού διευθυντή του ΙΑΕΑ) κ. Γκρόσσι: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το τι πρέπει να κάνουμε» δηλώνει στο Reuters ο Μιχαήλο Ποντοτλιάκ.
«Λέει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να διαπραγματευθούν, αλλά δεν λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να απομακρυνθούν από τον πυρηνικό σταθμό. Δεν αναφέρει μια περιοχή αποστρατιωτικοποίησης 10-15 χιλιομέτρων», προσθέτει.
Σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε «επιπρόσθετες διευκρινίσεις» από τον διευθυντή του IAEA ισχυριζόμενος πως «η έκθεση περιέχει μια σειρά σημείων που γεννούν ερωτήματα», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Χωρίς να διαφαίνεται αποκλιμάκωση της ένστασης ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν ότι είναι υψίστης σημασίας η προστασία του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια και τάχθηκαν υπέρ των μέτρων που πρότεινε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης περιμέτρου γύρω από τις εγκαταστάσεις.