Εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο της Ουκρανίας, με το Κίεβο να πανηγυρίζει, τη Μόσχα να κάνει λόγο για ήττες που αντιμετωπίζονται και τις πληροφορίες να έρχονται με το σταγονόμετρο.

Εν μέσω γενικευμένης αναταραχής από την αντιπαράθεση στο μέτωπο της ενέργειας, αλλά και την ανησυχία για τις συγκρούσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται, με το Κίεβο να κάνει λόγο για προέλαση στα βορειοανατολικά.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αλλά και τις δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν 30 κοινότητες στην περιφέρεια του Χαρκόβου, με τον Ουκρανό πρόεδρο να δηλώνει ότι «παντού ξαναφέρνουμε την ουκρανική σημαία και προστασία για τον λαό μας».

Πρόσθεσε ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στο Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία, καθώς και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Από την πλευρά της η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι οι Ουκρανοί σημείωσαν ορισμένες νίκες στο μέτωπο. Ειδικότερα, ο διορισθείς από τη Ρωσία διοικητής της περιοχής, Βιτάλι Γκάνστεφ, έκανε λόγο για μια «πολύ αιφνιδιαστική και ταχεία» επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα την ανακατάληψη αρκετών οικισμών.

Συμπλήρωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καθυστερούν τον εχθρό όσο μπορούν, ενώ, σήμερα, έγινε γνωστό ότι η Μόσχα ενισχύει τα στρατεύματά της στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές διεξάγουν κι έναν ανηλεή πόλεμο προπαγάνδας, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και δύσκολα διασταυρώνονται, ωστόσο, εξαιτίας και της στρατηγικής σημασίας της περιοχής, οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι ετοιμάζεται μεγάλης κλίμακας σύγκρουση.

Αρχική δημοσίευση