27η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή: δραματικοί τόνοι, δυστοπικές προβλέψεις αλλά… καμία τολμηρή πρωτοβουλία για την ουσιαστική καταπολέμηση της καταστροφής του περιβάλλοντος, της ρύπανσης και της κλιματικής κρίσης.

«Δίνουμε τη μάχη της ζωής μας και χάνουμε… Ο πλανήτης μας πλησιάζει ταχέως σε σημεία καμπής, που θα κάνουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο. Βρισκόμαστε σε μια λεωφόρο για την κλιματική κόλαση, με το πόδι μας στο γκάζι»…

Νέα δραματική προειδοποίηση –μπας και ταρακουνηθούν όψιμα οι ηγέτες που κρατούν την τύχη του πλανήτη στα χέρια τους και δη οι κυβερνώντες όχι απλά των πλουσιότερων χωρών, αλλά των μεγαλύτερων κρατών-ρυπαντών του κόσμου (βλέπε ΗΠΑ και Κίνα, αλλά όχι μόνο)– απηύθυνε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη χθεσινή επίσημη έναρξη της 27ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Οπως τόνισε, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει υπαρξιακό δίλημμα που τίθεται επειγόντως στο τραπέζι (και αυτής) της διάσκεψης: είτε τα αναπτυγμένα βιομηχανικά κράτη θα συνεργαστούν με τις αναπτυσσόμενες χώρες-θύματα της κλιματικής κρίσης για να συνάψουν «ιστορικό σύμφωνο» το οποίο θα περιορίζει δραστικά τη ρυπογόνο χρήση υδρογονανθράκων και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που αυτοί προκαλούν, χρηματοδοτώντας παράλληλα τις φτωχές χώρες ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις παρενέργειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είτε η νέα αποτυχία θα φέρει ακόμα πιο κοντά τον κίνδυνο κλιματικής κατάρρευσης και περιβαλλοντικού ολέθρου. «Μπορούμε να υπογράψουμε ένα σύμφωνο αλληλεγγύης για το κλίμα ή ένα σύμφωνο συλλογικής αυτοκτονίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γκουτέρες.

Τα εφιαλτικά σημάδια εξάλλου πολλαπλασιάζονται ανά την υφήλιο: από τους συχνούς και σφοδρούς καύσωνες που πλήττουν πλέον την Ευρώπη, την παρατεταμένη ξηρασία που επιτείνει την πείνα και τη δυστυχία στο Κέρας της Αφρικής, μέχρι τον φονικό «μουσώνα-τέρας» που βύθισε μεγάλο μέρος του Πακιστάν στα νερά των πλημμυρών και την ανθρωπιστική κρίση.

Στη σκιά του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, της γεωπολιτικής αντιπαλότητας και των ανακατατάξεων που αυτός πυροδοτεί, της κρίσης ακρίβειας όσο και της ενεργειακής κρίσης που έστρεψε πολλές κυβερνήσεις στην αυξημένη χρήση ορυκτών καυσίμων, την οποία κατά τα λοιπά έχουν υποσχεθεί να περιορίσουν, πάνω από εκατό αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένονταν χθες και σήμερα στη διάσκεψη. Αλλοι για λόγους ουσίας, ώστε να σημάνουν ξανά συναγερμό για τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που υφίστανται οι χώρες τους, άλλοι για… δημόσιες σχέσεις και συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών.

«Δεν θα θυσιάσουμε τις κλιματικές μας δεσμεύσεις στην ενεργειακή απειλή της Ρωσίας», υποστήριξε από το βήμα της διάσκεψης ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποιώντας ενάντια στη νοοτροπία του τύπου «έχουμε άλλες προτεραιότητες, το κλίμα μπορεί να περιμένει». Καλά τα λόγια, στην πράξη όμως -και ελλείψει πολιτικής βούλησης- βρισκόμαστε ήδη στο… και ένα, αφού η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα είναι φέτος αυξημένη κατά 1,15 βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ. Απουσία διαδηλώσεων (καθώς το αυταρχικό αιγυπτιακό καθεστώς του Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι έχει… δυσανεξία σε κάθε είδους εκδηλώσεις διαμαρτυρίας), τη σκυτάλη των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων παίρνουν από αύριο υπουργοί και αξιωματούχοι, χωρίς να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα. Η διάσκεψη ολοκληρώνεται στις 18 Νοεμβρίου.

Αρχική δημοσίευση