Στη Κωνσταντινούπολη έχει μεταφερθεί το ενδιαφέρον, καθώς αντιπροσωπείες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ πραγματοποιούν συνομιλίες με στόχο την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών.

Στην ατζέντα βρίσκεται το μεγάλο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, την ώρα που η παγκόσμια επιδεινώνεται και η Δύση με τη Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα υποστήριξε ότι το Κίεβο βρίσκεται «δύο βήματα μακριά» από τη σύναψη συμφωνίας με τη Ρωσία.

Μιλώντας στην El Pais ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να εξάγουμε στη διεθνή αγορά (…) βρισκόμαστε δύο βήματα μακριά από μια συμφωνία με τη Ρωσία. Οι ανησυχίες για θέματα ασφαλείας, που συνδέονται με τη στάση της Ρωσίας, πρέπει να αντιμετωπιστούν. Βρισκόμαστε στην τελική φάση και τώρα όλα εξαρτώνται από τη Ρωσία».

Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο η Μόσχα ενδέχεται τώρα να είναι έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία, ο Ουκρανός υπουργός υποστήριξε ότι πιστεύει πως η Ρωσία θέλει «να δείξει στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας ότι θέλει να τις σώσει από τις ελλείψεις τροφίμων». Εκτίμησε ωστόσο ότι η Μόσχα ενδέχεται να παρατείνει τις συνομιλίες. Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί την Ουκρανία ότι εμποδίζει τη σύναψη συμφωνίας.

Διπλωμάτες εξηγούν ότι το σχέδιο υπό συζήτηση προβλέπει ότι ουκρανικά πλοία θα οδηγούν φορτηγά εντός και εκτός των λιμένων που έχουν ναρκοθετηθεί• η Ρωσία θα κηρύσσει κατάπαυση του πυρός για τη μετακίνηση των πλοίων• και ότι η Τουρκία –με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών– θα επιθεωρεί τα φορτηγά, ώστε να καθησυχαστούν οι ρωσικές ανησυχίες για τη λαθραία μεταφορά όπλων.

Η ρωσική στρατιωτική εισβολή και ο ναυτικός αποκλεισμός στη Μαύρη Θάλασσα ουσιαστικά ανέστειλαν τις εξαγωγές, έχουν αποκλείσει δεκάδες πλοία και πάνω από 20 τόνους σιτηρών σε σιλό στην Οδησσό.

Η προσεχής σοδειά διατρέχει επίσης κίνδυνο, καθώς η Ουκρανία έχει έλλειψη αποθηκευτικών χώρων λόγω της διακοπής των εξαγωγών.

Η Τουρκία, που ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο, σε συντονισμό με τον ΟΗΕ, προσπαθεί να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας καθώς η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια απογείωσε τις τιμές των σιτηρών, του μαγειρικού λαδιού, των καυσίμων, των λιπασμάτων. Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανήγγειλε τη σημερινή συνάντηση χθες Τρίτη.

«Δουλεύουμε σκληρά, αλλά μένει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί», τόνισε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Πολλοί απλά μιλούν γι’ αυτό. Εμείς προτιμάμε να προσπαθήσουμε να το καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Αρχική δημοσίευση