Μεγάλες απώλειες καταγράφει ο γενικός δείκτης τιμών ενώ στην αγορά των ομολόγων ήδη το επιτόκιο στο ελληνικό 10ετές ομόλογο κινείται πάνω από 4,5% καταγράφοντας μία αύξηση της τάξεως των 300 μονάδων βάσης (ή 3% από την αρχή του έτους). Αναλόγως κινείται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία έχει ξεπεράσει το 3,65%.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου 2022 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,7%. Ανάλογου εύρους αύξησης στην ελληνική αγορά έχει να εμφανιστεί από τα τέλη του 2015 – αρχές – 2016.

Το χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 4,5% στις 822 μονάδες ενώ sell off (5,9%) κατέγραψαν οι τράπεζες. Ισχυρές είναι οι απώλειες στα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips και τη ΔΕΗ.

Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση οδηγούν σε παρεμβάσεις τις κεντρικές τράπεζες με τις επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων να δημιουργούν αναστάτωση στους επενδυτές.

Μετά την απρόσμενη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Μάιο (στο 8,6%) η Fed είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων σημειώνουν αναλυτές. 


► Πτωτικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που ακολουθούν τις εξελίξεις μετά την μεγάλη πτώση που καταγράφηκε χθες στις ΗΠΑ.

Αρχική δημοσίευση