Σε ρωσικά χέρια πέφτει η πόλη Σεβεροντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, καθώς ο ρωσικός στρατός είναι αποφασισμένος να πάρει τον έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς. Σημειώνεται ότι το Σεβεροντόνετσκ αποτελεί πόλη-κλειδί και το τελευταίο οχυρό για την κατάληψη ολόκληρης της ανατολικής βιομηχανικής ζώνης του Ντονμπάς.

Ο Τσετσένος ηγέτης Καντίροφ δήλωσε σήμερα ότι όλη οι κατοικημένες περιοχές είναι υπό ρωσικό έλεγχο και ότι μάχες διεξάγονται μόνο στο δυτικό τμήμα της πόλης που είναι η βιομηχανική ζώνη. 

«Το μεγαλύτερο μέρος» του Σεβεροντόνετσκ είναι πλέον υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη ρωσική προέλαση. 

«Δυστυχώς, σήμερα, οι Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης», όμως δεν την έχουν περικυκλώσει, πρόσθεσε ο Γκαϊντάι. Το 90% του Σεβεροντόνετσκ έχει καταστραφεί, είπε, διευκρινίζοντας ότι λόγω των βομβαρδισμών ήταν αδύνατον να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια ή να απομακρυνθούν οι άμαχοι. «Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να φύγουν από το Σεβεροντόνετσκ» επειδή η εκκένωση είναι πολύ επικίνδυνη, λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

«Όλες οι κρίσιμες υποδομές έχουν καταστραφεί πλήρως» ενώ «το 60% των κατοικιών είναι αδύνατον να αποκατασταθεί», εκτίμησε, επαναλαμβάνοντας ότι η πόλη δεν έχει πλέον ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό, ούτε φυσικό αέριο. Πρόσθεσε ότι διεξάγονται μάχες «στην καρδιά της πόλης».

Ο Γκαϊντάι έκανε έκκληση στους κατοίκους να μη βγουν από τα καταφύγια και να έχουν έτοιμες τις αντιασφυξιογόνες μάσκες, επειδή μια δεξαμενή που περιείχε νιτρικό οξύ χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό. Η χημική αυτή ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, τύφλωση ή ακόμη και τον θάνατο.

Από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστήριξαν ότι η δεξαμενή αυτή «εξερράγη» στο χημικό εργοστάσιο Αζότ. «Η περιοχή του εργοστασίου ελέγχεται ακόμη από μονάδες του ουκρανικού καθεστώτος» ανέφερε στο Telegram ο Ραντιόν Μιρόσνικ, ένας εκπρόσωπος της αυτονομιστικής επαρχίας του Λουχάνσκ στη .

Αρχική δημοσίευση