Steffen Kugler/BPA/Handout via REUTERS

Την ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας του για να αποτραπούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τους ομολόγους του της G7.

«Σας ζητώ να ενισχύσετε τη γενική προσπάθεια για να βοηθήσετε οικονομικά στη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας για την Ουκρανία. Εκατομμύρια άνθρωποι θα ευγνωμονούν την G7 για μια τέτοια βοήθεια», είπε ο κ. Ζελένσκι στη διαδικτυακή σύνοδο των ηγετών των χωρών της G7, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία.

Ζελένσκι: Ζήτησε από G7 ενίσχυση αεράμυνας και παρατηρητές στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας-1

Μία ημέρα αφότου πύραυλοι έπληξαν και πάλι το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, ο κ. Ζελένσκι ζήτησε επίσης να επιβληθούν σκληρές, νέες κυρώσεις στη Μόσχα, ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με αυτόν τον Ρώσο ηγέτη που δεν έχει μέλλον», είπε.

«Η θέλει να προκαλέσει χάος στην Ουκρανία και σε όλον τον δημοκρατικό κόσμο και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα: πυραυλικά πλήγματα, την κατάληψη ενός πυρηνικού σταθμού, απειλές για πυρηνική καταστροφή, δολιοφθορά υποδομών στην Ευρώπη και μια σκόπιμη απόπειρα να καταστραφούν οι ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία», υποστήριξε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τη G7 να στηρίξει την ανάπτυξη μιας διεθνούς αποστολής παρατηρητών στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Όπως είπε, η Μόσχα «θέλει να σύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο».

Την Δευτέρα το Μινσκ ανακοίνωσε ότι δημιουργεί μα κοινή στρατιωτική δύναμη με τη και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει μια επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας, κάτι που διέψευσε σήμερα ο Ζελένσκι.

Ζελένσκι: Ζήτησε από G7 ενίσχυση αεράμυνας και παρατηρητές στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας-2

G7: Θα στηρίξουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί

Η G7 δεσμεύτηκε από την πλευρά της να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών της Ομάδας των Επτά και τις συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο , ενώ οι ηγέτες προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε χρήση από την Ρωσία πυρηνικών όπλων θα έχει σοβαρές συνέπειες.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική, διπλωματική και νομική υποστήριξη και θα σταθούμε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», υπογραμμίζει το ανακοινωθέν.

«Διαβεβαιώσαμε τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι είμαστε απτόητοι και σταθεροί στη δέσμευσή μας να παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζεται η Ουκρανία για να διατηρήσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Παράλληλα οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 καταδίκασαν τις πιο πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία και δήλωσαν ότι θα καταστήσουν υπόλογο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους υπεύθυνους.

«Καταδικάζουμε αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο και υπενθυμίζουμε ότι οι επιθέσεις αδιακρίτως κατά αθώων αμάχων πληθυσμών συνιστούν έγκλημα πολέμου», προσέθεσαν στο ανακοινωθέν τους.

Ζελένσκι: Ζήτησε από G7 ενίσχυση αεράμυνας και παρατηρητές στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας-3

Οι ηγέτες επέκριναν επίσης την «ανεύθυνη ρητορική για τα πυρηνικά» της Ρωσίας. «Αποδοκιμάζουμε τα σκόπιμα ρωσικά βήματα κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης εφέδρων και της ανεύθυνης πυρηνικής ρητορικής, που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Επίσης υπογράμμισαν ότι η ανακοινωθείσα δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης μεταξύ Μόσχας και Μινσκ αποτελεί «το πιο πρόσφατο παράδειγμα συνενοχής» της Λευκορωσίας με τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσουν να επιτρέπουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν» το έδαφός της για να υποστηρίξουν την πολεμική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, πρόσθεσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr Αρχική δημοσίευση